becs
Egy kanadai-amerikai tanácsadó cég, a Resonance választotta Bécset a világ legzöldebb városává; fotó: Pixabay/robertprax

A zöldfelüleletek aránya, a közlekedés és a fenntarthatóság alapján Bécs nyerte el a világ legzöldebb városa címet. Minden jel szerint tehát nagyon jó úton jár az osztrák főváros afelé, hogy klímavédelmi mintaváros legyen. A mostani díjjal a város egyébként olyan jelölteket utasított maga mögé, mint München, Berlin vagy Madrid.

Zöldfelületeivel, levegőminőségével jutott a csúcsra Bécs

Egy kanadai-amerikai tanácsadó cég, a Resonance választotta Bécset a világ legzöldebb városává. A “The World’s 10 Greenest Cities 2020” vagyis „A világ 10 legzöldebb városa 2020-ban” című ranglistán több mint száz jelöltből választották ki a legjobb tízet. Azok a városok kerültek fel a listára, akik egy fenntartható és zöldebb jövő felépítésén fáradoznak. A Resonance által összeállított lista olyan szempontokat vizsgál, mint nyilvános zöldfelületek aránya, megújuló energiaforrások használata, levegőminőség, a közösségi közlekedést használók aránya, egy főre eső vízfogyasztás, gyalogosbarát utak, újrahasznosítás és komposztálás, valamint az őstermelői piacok száma. A lista megalkotásához a Resonance többek között nemzetközi és nemzeti statisztikákat, kérdőíveket, és ENSZ-adatokat használt fel.

becs vilag legzoldebb varosa
Donau-Auen Nemzeti Park; fotó: Pixabay/jggrz

Bécs többek között a mobilitással és a közparkokkal kapcsolatos előremutató kezdeményezései miatt érdemelte ki az első helyet. Például azzal, hogy a város közvetlen szomszédságában található a Donau-Auen Nemzeti Park, illetve azért, mert a lakosság közel fele rendszeresen igénybe veszi a közösségi közlekedést. (A világ legzöldebb városa színházjeggyel jutalmazza a tömegközlekedőket.) Ezzel pedig Bécs „az európai minta a közlekedésben”.

A lista első tíz helyezettje:

Bécs, München, Berlin, Madrid, São Paulo, Manchester, Lisszabon, Szingapúr, Amszterdam, Washington

Forrás: Turizmus Online