szinhaz becs
A féléves tesztidőszak február 26-án kezdődik mintegy ezer felhasználóval; fotó: Pixabay/schlauschnacker

A bécsi tömegközlekedés még vonzóbb lett! Az önkormányzat új mobilalkalmazást mutatott be, amellyel az autójuk helyett a gyaloglást, a kerékpárt vagy a tömegközlekedést választó lakosok választhatnak: ingyen színházjegy vagy ingyen múzeumi belépő az ajándék az autómentességért cserében.

20 kilométer autó nélkül kulturális zsetonokat ér

Christina Hubin programvezető szerint ha valaki átlag 15 napon keresztül a tömegközlekedést használja munkába járáshoz, hozzájuthat egy ingyen belépőjegyhez. Az applikáció alapja egy követőrendszer, amely felismeri a közlekedési módokat, és képes megmutatni, hogy mennyi szén-dioxid-kibocsátás takarítható meg használatuk által a gépkocsikhoz képest. Minden megtett 20 kilométernyi út szén-dioxid-kibocsátás megtakarítása ún. „kulturális zsetonra” jogosítja fel a járművét otthon hagyó autóst. A zsetonokat a programhoz csatlakozó négy kulturális intézménybe – egy-egy múzeumba, kiállítóterembe, koncertterembe és színházba – szóló jegyre lehet beváltani.

bécsi tömegközlekedés ausztria
Bécsi tömegközlekedés: napi 1 eurós áron biztosítanak hatékony utazást; fotó: Pixabay/Julius_Silver

A bécsi tömegközlekedés vonzó a helyi lakosok számára

A féléves tesztidőszak hamarosan, február 26-án kezdődik mintegy ezer felhasználóval. Ha eredményesnek bizonyul, 2020 őszére mindenkire kiterjesztik. Az osztrák főváros napi 1 eurós áron biztosít hatékony tömegközlekedést 1,8 millió lakosa számára, amennyiben éves bérletet váltanak. Bécsben mára több az éves metró-, busz- és villamosbérlet, mint a bejegyzett gépkocsik száma. A január elején hivatalba lépett konzervatív-zöld osztrák koalíciós kormány 2040-re – azaz az európai célkitűzés előtt tíz évvel – szeretne karbonsemlegessé válni.

illatos bécsi metró
Bécs számára nagyon fontos, hogy az utasok minél kényelmesebben érezzék magukat, amihez a kellemes légkör is hozzátartozik; fotó: Turizmus Online

Az osztrák főváros folyamatosan próbálja komfortosabbá tenni a tömegközlekedést. Az illatozó metrókocsik tavaly nyári bevezetése után 2019 őszén a nyomógombos lámpáknak intett búcsút a város – helyettük okos közlekedési lámpák segítenek abban, hogy gombnyomás és várakozás nélkül, szinte azonnal átkelhessen a gyalogos a zebrán. Nemrég pedig a közösségi médiában kampány indult a bécsi tömegközlekedés terpeszkedő utasai ellen, hogy legyenek tekintettel a többi utasra is.

Forrás: Index