A Suzuki hadat üzen a tengeri műanyaghulladéknak

A Suzuki Motor Corporation kifejlesztette a világ első, hajómotorokra szerelhető mikroműanyag-gyűjtő eszközét. A tervek szerint 2021-től vezetik be az eszközt választható kiegészítőként, amely később már szériatartozék lesz.

Műanyaghulladék-gyűjtés hajókkal

A tengereket szennyező műanyaghulladék az utóbbi években jelentős környezetvédelmi problémává vált, mivel a nem megfelelően gyűjtött hulladék nagy része az óceánokba kerül. A természetes környezetben azután ez a szennyeződés mikroműanyag lesz. Az ökológiai rendszerre gyakorolt hatása pedig egyre drámaibb mértékű. A Suzuki által fejlesztett új eszköz használatával pusztán a hajó üzemeltetésével is összegyűjthető a vízfelszín közelében úszó mikroműanyag. A vállalat szakemberei a külmotorok szerkezetét vették alapul, amely a motor hűtése érdekében több tonna tengervizet szivattyúz át a rendszeren, majd juttat vissza az óceánba. A cég olyan gyűjtőeszközt fejlesztett ki, amely a visszajuttatott víz felhasználásával a mikroműanyagokat is összegyűjti. Az eszköz egyszerűen felszerelhető a visszavezető ágra. Nem befolyásolja a motor teljesítményét, mivel csak a motor hűtése után visszatérő vizet használja fel.

suzuki műanyaghulladék
A vállalat évek óta törekszik arra, hogy tisztábbak legyenek a tengerek; fotó: Suzuki Marine South Africa Facebook

Alternatív csomagolással a kevesebb műanyaghulladékért

A Suzuki Motor Corporation már tíz éve törekszik arra, hogy megtisztítsa a vizeket. 26 országból összesen több mint 8000 önkéntes vett már részt tengerek, folyók és tavak megtisztításában, melyeken hajómotorokat használnak. A kezdeményezés 2010-ben, Hamamatsuban indult és 2011-től kezdve, fokozatosan vált nemzetközi szintű programmá. A Clean Ocean Project, a tengeri műanyaghulladék felszámolását célzó új kezdeményezés keretében a vállalat tovább folytatja kampányát, mindemellett a csomagoláshoz használt műanyagok mennyiségének csökkentésén is dolgozik. Ennek eredményeképp a Suzuki Marine üzletág 2020. júniusában gyártott némelyik termékének esetében már alternatív csomagolóanyagokat alkalmaz – ezzel évente körülbelül 2,3 tonnával kevesebb műanyagot fognak felhasználni.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •