Kezdőlap Style&Trend Gasztro 4 igazán tökös recept a hűvös, őszi kuckózós napokra

4 igazán tökös recept a hűvös, őszi kuckózós napokra

(Fotó: Freepik)

Ősszel minden – na jó, majdnem minden – a sütőtökről szól. Tény, hogy elmaradhatatlan alapanyaga az évszaknak, mély, narancsos színe jókedvre derít. Ízéért pedig nagyon sokan rajonganak, ilyenkor érthető, ha legszívesebben tököt tökkel ennénk. Rendkívül sokoldalú, készíthetünk belőle levest, köretet, süteményt, krémet, illetve meg is tölthetjük. Számos recept alapja a sült sütőtök(püré), ebből egyszerre nagyobb adagot is süthetünk, hűtőben 2-3 napig eláll. Most pedig jöjjenek a mi kedvenc sütőtökös fogásaink a kuckózós őszi napokra!

1. Klasszikus sütőtökkrémleves

(Fotó: Ízes Élet)

Hozzávalók:

  • 1 közepes sütőtök
  • 1 liter alaplé
  • bors
  • kakukkfű
  • chilipehely
  • 1-2 dl tejszín
  • 2 ek vaj
  • tökmag
  • tökmagolaj

Elkészítés:

A sütőtököt a szokásos módon felvágjuk, kimagozzuk és 200 fokos sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük. Az alaplevet felmelegítjük, ebbe kanalazzuk bele a kész sütőtököt, és néhány ág kakukkfüvet is adunk hozzá. Ha felmelegedett, pürésítjük. Sózzuk, borsozzuk. Beleöntjük a tejszínt, és hozzáadjuk a vajat. Tökmagot pirítunk száraz serpenyőben, chili pehellyel. Amikor a magok elkezdenek pattogni, akkor készül el. A kész levest díszítsük a pirított magokkal és tökmagolajjal.

A következő oldalon még több tökös recept vár.

2. Sütőtökös saláta

(Fotó: Ízes Élet)

Hozzávalók:

  • ½ kg sütőtök
  • 2+4 ek olívaolaj
  • 1 tk (füstölt) piros paprika
  • 4 ek méz
  • 1 citrom leve
  • só, bors
  • 20 dkg salátakeverék
  • 2 marék hántolt tökmag
  • 10 dkg bacon felkockázva
  • 2 marék aszalt áfonya

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 200ºC-ra. A tököt hámozd meg és kockázd fel kb 1-1,5 cm-s darabokra, majd forgasd össze a 2 ek olajjal, sóval, borssal és fűszerpaprikával. Süsd sütőpapírral bélelt tepsiben, míg puha  lesz, és a külseje kissé karamellizálódik.

Közben mosd meg a salátát ha szükséges, hadd száradjon, és száraz serpenyőben pirítsd meg a tökmagot néhány perc alatt (ha már érzed az illatát, akkor jó). Ugyanabban a serpenyőben pirítsd ropogósra a bacont, majd szedd papírtörlőre.

(Fotó: Ízes Élet)

Az öntetet egy kis, zárható üvegben készítsd el: 4 ek olívaolaj, a citromlé, a méz, és só, bors kerül bele, ezeket alaposan rázd össze.

Ha megsült a tök, hagyd kissé kihűlni, majd állítsd össze a salátát. Egy lapos tálon kezdj el építkezni: először a salátaleveleket terítsd szét, rendezd rá a langyos tökkockákat, szórd meg az áfonyával és a tökmaggal, végül a bacon kockákkal is, és csak tálalás előtt locsolgasd meg az öntettel. Isteni lakoma, kenyér nélkül is laktató, komplex ízvilágú étel.

Horváth Sára receptje.

A következő oldalon még több tökös recept vár.

3. Sütőtökös curry jázmin rizzsel

Hozzávalók:

  • 1 sütőtök
  • 1 kg sertéscomb
  • 20 dkg jázmin rizs
  • 3 színes kaliforniai paprika
  • 2 dl kókusztej
  • 1 piros chili
  • 5 cm friss gyömbér
  • 2 paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk curry fűszerkeverék
  • 5 kaffir lime levél
  • 2 szál citromnád
  • 1 ek keményítő
  • 1 lime
  • friss koriander

Elkészítés:

1. Forró, sós vízben megfőzzük a jázmin rizst, a húst kisebb kockákra vágjuk.

2. A gyömbért nagyon apróra vágjuk, majd a fokhagymát is felaprítjuk a citromnáddal és a chilivel együtt. Ezután egy felhevített serpenyőben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a curry fűszerkeveréket. Mielőtt megégnének a zöldségek, hozzáadjuk a húst és a kaffir lime leveleket.

3. Közben megpucoljuk a sütőtököt és felkockázzuk a kaliforniai paprikákkal és a meghámozott paradicsomokkal együtt, amiket a félig megpuhult húshoz adunk, majd alaposan megsózzuk.

4. A rizst leszűrjük.

5. A keményítőt hideg vízzel elkeverjük, majd a raguhoz adjuk, ezután öntjük hozzá a kókusztejet.

6. Tálalás előtt reszeljük csak bele a lime héját és facsarjuk bele a fél lime levét. Friss korianderrel tálaljuk. Jó étvágyat!

Pataky Péter receptje.

A következő oldalon még több tökös recept vár.

4. Pumpkin pie, azaz a sütőtökpite

(Fotó: Ízes Élet)

Hozzávalók:

egy kb. 24 cm átmérőjű kerek piteformához:

  • A tésztához:
  • 15 dkg liszt
  • 6 dkg vaj + a forma kikenéséhez
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál (nád)cukor
  • A kekszes réteghez:
  • 1 kávéskanál olaj
  • 10 dkg étcsoki
  • 10 dkg zabkeksz
  • A töltelékhez:
  • kb. 1 kg sütőtök
  • olaj, őrölt fahéj
  • 25 dkg mascarpone
  • 3 db tojás
  • 2-3 dkg (nád)cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • kakaópor és tetszőleges olajos magvak a díszítéshez

Elkészítés:

Színe, mesés illata és íze a szürke, borongós időjárás egyik legjobb ellenszere, így nem csoda, hogy ez az egyik kedvenc őszi-téli süteményem. A kekszes réteg pedig nemcsak finom, hanem időt is spórol nektek, segítségével megtakaríthatjátok az elősütést. Bár írtam egy kevés cukrot a tésztához és a töltelékhez, véleményem szerint nyugodtan el is hagyhatjátok, önmagában is finom, édeskés ízvilágú sütemény.

1. Először a töltelékhez megtisztítjuk a tököt, felkockázzuk, és kiterítjük egy sütőpapírral borított sütőlemezen. A vágási felületet megspricceljük egy kevés olajjal, és meghintjük őrölt fahéjjal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük a tököt. Mikor elkészült, kihűtjük.

2. A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk az elhabart tojást és a cukrot, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (amennyiben szükséges, kevés hideg vizet adhatunk hozzá), és folpackba csomagolva fél órára hőtőbe tesszük.

3. Közben vízgőz felett, az olajjal megolvasztjuk az étcsokit. A zabkekszet megőröljük, és fokozatosan belekeverjük langyosra hűlt csokiba. Egészen sűrű masszát kell kapnunk. Ha esetleg törős lenne, egy kevés tejjel hígíthatjuk.

4. A lehűlt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és a kivajazott piteformát kibéleljük vele úgy, hogy pereme is legyen. Villával megszurkáljuk, majd az alján egyenletesen eloszlatjuk a csokis-kekszes masszát. 15 percre hűtőbe tesszük.

5. A kihűlt tököt botmixerrel pürésítjük. Hozzákeverjük a mascarponét, az elhabart tojásokat, a cukrot és a pudingport, majd alaposan összedolgozzuk. A csokis rétegre kanalazzuk.

6. A pitét 170 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha sütés közben nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk.

7. A kihűlt pitét felszeleteljük, kakaóporral megszórva, olajos magvakkal díszítve tálaljuk.

Csigó Zita receptje.

Forrás: Ízes Élet