spanyolország barcelona város
A spanyolok óvatos újranyitásra készülnek (Fotó: Aleksandar Pasaric/Pexels)

Spanyolország június 21-től korlátozások nélkül fogadja az Európai Unió tagállamaiból érkezőket – jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök madridi sajtótájékoztatóján múlt hét vasárnap.

A kormányfő elmondta: június 20-án jár le a járvány miatt elrendelt szükségállapot, és ezzel összhangban a határokon feloldják a három hónapja bevezetett szigorításokat. Többek között a kötelező kéthetes karantént a beutazókkal szemben, illetve, hogy csak a spanyol állampolgárok, az itt élő külföldiek, a diplomaták, a személy- és áruszállítók és a határokon naponta ingázó munkavállalók léphetnek be az országba. Kivételt képez Portugália. A két ország július elsején nyitja meg határait egymás felé egy nagyszabású ünnepség keretében az állam- és kormányfők részvételével.

Spanyol turizmus és autóipar a két legfontosabb ágazat

spanyol turizmus tengerpart
A turizmus mellett az autóipar is fontos az ország gazdasági stabilitásához (Fotó: Unsplash/Blair Vermette)

Spanyolország ettől a naptól kezdve fokozatosan fogadja a harmadik, vagyis nem uniós országból érkezőket is, amennyiben járványügyi helyzetük ezt lehetővé teszi – közölte a miniszterelnök. Pedro Sánchez hangsúlyozta a gazdaság helyreállításának fontosságát, kiemelve a turizmust és az autóipart. Mint mondta, mindkét ágazat ösztönzésére tervet dolgozott ki a kormány, amelyet a jövő héten ismertet.

Az autóipar esetében több mint 3,7 milliárd eurós programról van szó, amely egyebek mellett az elektromos járművek vásárlását támogatja – tette hozzá. Az autógyártási ágazatból származik a spanyol hazai össztermék (GDP) egytizede, az autóipar közvetlenül 650 ezer, közvetve pedig több mint kétmillió embernek ad munkát.

Lapozz és megtudod, mit érdemes még tudni a spanyol turizmus újraindulásáról.

1
2
3