Sinka Dotti
Fotó: tv2play.hu

Nyáron igazi szenzációként robbant a hír, hogy a 10 éves Sinka Dotti foggal elhúzta Arnold Schwarzenegger autóját, ami közel 2,7 tonna. A kislány rengeteget készült az eseményre, rendszeresen járt edzőterembe és gyakorolt eleinte kisebb, majd nagyobb tömegű autókkal. A munka nem volt hiábavaló, most hivatalosan is elismerték világrekordnak a húzást. Ezt se hagyd ki: A Toyota Mirai beautózta magát a Guinness Világrekordok Könyvébe

A szabályok szerint – akármilyen húzást is vállal valaki – akkor állítható rekord, ha a gépjárművet legalább a saját hosszának megfelelő távolságban el tudják húzni. Ez az autó 4 méter volt, Sinka Dotti 9 méterre húzta 12 másodperc alatt. A tízéves kislány a legfiatalabb ebben a sportban, és a 2700 kilós autó a valaha volt legnehezebb jármű, melyet kiskorú foggal húzott el. Az augusztusi rekordkísérlet az Elite World Records hitelesítette, így most már hivatalosan is világrekordnak számít.

Dotti az apukájától leste el a különleges hobbit. Édesapja ugyanis nem más, mint az erőművész Sinka Zsolt, alias Popey, aki szintén világrekorder. Popey tűzoltóautót, kamiont, de repülőgépet is elhúzott már a fogával. Novemberben újabb rekordra készül, akkor egy 275 tonnás repülőgépet kísérel majd meg elhúzni a fogával. Ezt is ajánljuk: Aranyosi Péter ismét benzinkúton próbál szépségkirálynőt fogni magának

“Senki ne csinálja utánuk edzés nélkül!”

Popey az Indexnek elmondta: “A járműveket megmozdítani a legnehezebb. Mindenki azt mondja, ha már elkezd gurulni, onnantól nagyon könnyű. Ha nem mindenhol egyenletes az aszfalt, a kamion egyből megáll, és akkor is, ha nem folyamatos az erőkifejtés. A foggal húzáshoz a nyaki izmokat kell nagyon megerősíteni és a gerinctartó izmot, a széles hátizmot, valamint a lábizmot. A legfontosabb tehát az edzőtermi munka.” 

Sinka Dottinak két éve tetszett meg az, amit édesapja csinál. Akkor kezdtek el együtt edzőterembe járni és édesapja útmutatásaival közösen edzeni. Miután a megfelelő izmokat megerősítették, jöhetett a gyakorlás a valódi “terepen”. A húzásokat egy 500 kilós MINI-vel kezdte, ezután jöttek a nehezebb autók. A világrekord kísérlet előtt heti négyszer edzettek edzőteremben és kétszer húztak autót. Az augusztusi rekord utána még Schwarzenegger is személyesen gratulált Dottinak.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •