borzastarja tarja receptek
(Fotó: Ízes Élet)

A tarja sokak kedvence, nem véletlenül, hiszen azon húsok közé tartozik, amelyet szinte lehetetlen kiszárítani, szaftos és számtalan módon elkészíthető. Az alábbi tarjás receptek egyszerűek és gyorsan elkészíthetők, ez azonban ne tévesszen meg senkit, hiszen a végeredmény igazán ínycsiklandó. Íme 4 recept, amelyek akár éttermi fogásokként is megállnák a helyüket.

Rakott tarja karfiollal

Rakott tarja karfiollal, kakukkfüves burgonyával és sajtos besamellel. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de szerintem a sütőtálba rétegezett finomságokkal az egyik legjobb dolog ami történhet, ha alaposan nyakon öntjük egy finom sajtos besamelmártással.

rakott tarja tarjás receptek
(Fotó: Ízes Élet)

Hozzávalók:

4 személyre

  • 1 kis fej karfiol
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 4 nagy szelet tarja
  • őrölt fekete bors
  • 80 dkg burgonya
  • morzsolt kakukkfű
  • 5 dkg vaj
  • 4 evőkanál liszt
  • 4 dl tej
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 10 dkg reszelt trappista/edami/füstölt stb. sajt
  • 1 fej vöröshagyma
  • aprított petrezselyemzöld a díszítéshez

Elkészítés:

1. A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, majd bő, enyhén sós vízben roppanósra főzzük. (Túlfőzni nem szabad, hiszen még sülni is fog.) Mikor elkészült, leszűrjük.

2. Közben egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, és erős lángon, 2-2 perc alatt elősütjük a tarjaszeletek mindkét oldalát. Közben sózzuk, borsozzuk. Szélüket körben érdemes bevagdosni, hogy ne kunkorodjanak fel. Az elősütött húsokat tányérra szedjük pihenni.

3. A burgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk, majd ugyanabba a serpenyőbe tesszük, amelyben a húst sütöttük. Lepirítjuk, majd egy egészen kevés vizet aláöntve félpuhára pároljuk. Sóval, borssal és kakukkfűvel fűszerezzük.

4. Egy másik serpenyőben megolvasztjuk a vajat. Rászórjuk a lisztet, lepirítjuk, majd fokozatosan felöntjük a tejjel. Kevergetve simára főzzük, mikor már sűrűsödik, hozzászórunk 5 dkg reszelt sajtot. Az átlagosnál sűrűbb besamelt készítsünk!

5. Összeállítjuk az ételt: egy nagyobb sütőtál aljába halmozzuk a burgonyát. Rátesszük a megpucolt, felkarikázott hagymát, erre kerülnek az elősütött tarjaszeletek. A húsra jönnek az előfőzött karfiolrózsák, majd az egészet meglocsoljuk a sajtos besamellel. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és alufólia alatt kb. 30 percet sütjük. Ezután villával ellenőrizzük, ha már majdnem puha, levesszük az alufóliát, rászórjuk a maradék sajtot, és további kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Aprított petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk.

A következő receptért lapozz!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3