filmes autok kezdo thelma és louise
fotó: IMDb

Ugyan vannak filmek, amelyekben a főszereplő olyan meghatározó alakítást nyújt, hogy évek múltán sem vagyunk képesek azt feledni, de ez igaz lehet a mozivásznon megelevenedő ikonikus autókra is. Vannak köztük olyanok, amelyek valóságos legendává váltak. Alábbi összeállításunkban azokat a járműcsodákat vesszük sorra, amelyek autó-, és filmrajongókban egyaránt mély nyomot hagytak.

1. Fantomas és a cápatestű Citroën

Nem elég, hogy gyors, gyönyörű, de még repülni is tud. A Fantomas visszatér című filmben feltűnő Citroën DS 19 már csupán emiatt is felkerült a legikonikusabb járműveket tartalmazó listánkra.

fantomas
Három kerékkel is képes volt közlekedni, fotó: IMDb

Az utak istennőjének is nevezett – franciául a DS (déesse) istennőt jelent – ikonikus jármű 1955-ben jelent meg a párizsi kifutón, vagyis az autószalonok standján. A hosszú, keskeny alakjába hamar beleszeretett a nagyközönség, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy 1975-ig nagyjából másfél millió készült belőle. Az első DS-ekbe 75 lóerős motort szereltek, később 83-ra, majd 109-re, végül pedig 141-re növelték a teljesítményét. A hivatali autóként is használt jármű nem csupán kényelmes volt, de szinte hang nélkül siklott az utakon. A dupla fényszórók mellett négyfokozatú kézi váltóval szerelték fel, valamint hidropneumatikus rendszert is kapott, melynek lényege, hogy alacsony sebességfokozaton puhává vált a futómű, míg nagy sebességnél keménnyé.

filmas autok fantomas
Az utak istennője; fotó: Wikimedia

Ez volt továbbá az első olyan autó, amely három kerékkel is képes volt közlekedni, így egy durrdefekt következtében a vezető egyszerűen tovább is tudott hajtani, hiszen a kilyukadt kerék nem rántotta el a kormányt. Noha a filmben látott szárnyak igazán futurisztikussá tették a DS-t, mégsem volt alapfelszereltsége, mindössze a mozi élményért alakították át.

2. James Bond és a ’64-es ikonikus filmes autó, az Aston Martin DB5

James Bond ikonikussá vált járműve először a Goldfingerben, a James Bond széria harmadik részében bukkant fel és vált szinte azonnal minden idők legáhítottabb autójává.

A Tadek Marek által tervezett csodaautó a James Bond sorozat méltán legnépszerűbb darabja. A filmbéli autó ugyan számtalan módosításon esett át az eredeti modellhez képest, külső megjelenésén ez fel sem tűnik. A James Bond által vezetett járműben volt például telefon, televízió, katapultülés, radar, füstgenerátor, fedélzeti géppuska, olajpermetező, golyóálló pajzs és még számos titkos ügynöknek kijáró eszköz. De nem csupán felszereltségével tűnt ki autóstársai közül. A 286 lóerős, hathengeres autó 7.1 másodperc alatt éri el a 100 km/órás sebességet, amivel élenjáró teljesítményt vívott ki magának. Az álomautót csupán 3 évig gyártották, és megközelítőleg ezer darabot adtak el belőle.

1964 Aston Martin DB5
A legendás autó; fotó: Flickr/Michel Curi

Ami kiváltképp érdekes, hiszen ez volt az akkoriban gyártott leggyorsabb autó, a maga 232 km/h végsebességével. A filmben látható darabból, összesen két eredeti verzió készült, amelyből az egyiket 1997-ben ellopták, és azóta sem került elő. A másikat azonban hamarosan árverésre bocsátják, és az előzetes becslések alapján 4-6 millió dollár, vagyis 1,1-1,7 milliárd forintért bárki magáénak tudhatja.

3. A Vissza a jövőbe trilógia DeLorean DMC-12-je

Az időgép, amire titkon mindannyian vágyunk, tulajdonképpen egy autó, a DeLorean DMC-12. Noha az autó messze elmaradt az akkori kor elvárásaitól, a filmnek köszönhetően a mégis egy igazi legendává vált.

back to the future

Hivatalos gyártása 1981-ben kezdődött el és viszonylag hamar, 1982-ben be is fejeződött. Összesen 9 000 darab gördült le a gyártósorról, mégis az egyik legismertebb járművé nőtte ki magát. Bukását vélhetően a magas gyártási költségek okozták, mivel a DeLorean rozsdamentes anyagait nehéz volt finanszírozni. Pénzügyi támogatásra pedig nem számíthatott a gyártó a cég elhíresült botrányai miatt. Az 1981-ben bemutatott kétüléses jármű az úgynevezett sirályszárny ajtóival igazi kuriózumnak számított. Stabil és kemény futóműve szintén elnyerte a vásárlók tetszését, de kicsi ablakait meg kellett szoknia a mindennapi vezetőknek. Alapfelszereltségei között megtalálható volt még az elektromos ablak és tükör, a bőrkárpit, a légkondicionáló, a hátsó ablakfűtés, a központi fűtés, és a rádiósmagnó is.

back to the future 2 filmes auto
A főszereplő, Michael J. Fox; fotó: IMDb

150 lőerős teljesítményével hivatalosan 8,8 másodperc alatt érte el a 60 mérföldes – nagyjából 96 km/h – sebességet, bár későbbi mérések alapján ténylegesen ez az érték csak 10,5 másodperc volt. Noha eredetileg sportautónak készült a DeLorean, mégis inkább időgépként maradt a köztudatban. A filmben látott sportautó számtalan módosításon esett át, és összesen hármat készítettek belőle. Ebből kettő jelenleg az Universal Studio tulajdonában van, egy pedig magángyűjtőnél pihen.

4. Road movie és filmes autó, avagy Thelma és Louise ’66-os Ford Thunderbird-je

Ridley Scott 1991-ben bemutatott filmje amellett, hogy életre keltette a női road movie műfaját, számos díjat is elnyert, köztük a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscar díjat.

thelma louise filmes auto
Legendás autó, legendás színésznők; fotó: IMDb

A filmklasszikusban látható 1966-os Thunderbird noha nem rendelkezik szuperképességekkel, mégis legendássá vált. Misztikuma abban rejlik, amit maga a film is képvisel. Az utolsó jelenetben, a levegőben „lefagyott” Thunderbird ugyanis azt a fajta szabadságot jelképezi, amelyben képesek vagyunk átvenni az irányítást saját sorsunk felett. Az ikonikus filmes autó emiatt vált igazi gyűjtői darabbá, bár hírnevét biztosan tovább emelte Brad Pitt aláírása a kartámaszon és Geena Davis napellenzőn hagyott szignója is. A filmben látott autócsoda 2008-ban, 71 500 dollárért került értékesítésre Scottsdale-ban.

5. A Knight Rider fekete démonja, K.I.T.T.

A legmagasabb intelligenciával rendelkező filmes autó, K.I.T.T. a ’80-as évek igazi sztárja volt. Nem csupán beszélt, de szinte bármilyen helyzetben képes volt megvédeni „gazdáját”.

A sorozatban látható 1982-es Pontiac Trans Am nem csupán külső, hanem számos belső módosításon esett át, mielőtt megjelent volna a televízió képernyőjén. Külső megjelenésén a legfeltűnőbb változtatás az autó orrának meghosszabbítása volt, melyre azért volt szükség, mert K.I.T.T. központi érzékelője elől helyezkedett el. További módosítás volt az eredetihez képest a hátsó féklámpák áthelyezése, valamint ez elől, jobbra-balra pásztázó piros fénysugár. A belső műszerfal szinte teljes egészében új megjelenést kapott, hiszen a sorozatban a szuperjárgány rengeteg technológiával volt felszerelve, amelynek irányításában fontos szerepet kaptak a fedélzeti komputerek.

KITT knight rider filmes auto
480 km/órás sebességre is képes volt; fotó: Wikimedia

Ilyen volt többek között a TurboBoost funkció, amely segítségével bármikor ugratni tudott a jármű. De felvértezték SkiMod-dal is, így két keréken is biztonságosan tudott közlekedni, még a kanyarokban is. További extra volt még a turbó funkció is, amellyel 480 km/órás sebességre is képes volt a fekete csoda. A valóságban azonban nem bírt ilyen extrákkal a Pontiac. A 238 lóerős autó csupán 225 km/órás végsebességre képes, és 10 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára. Extra felszereltségei közé csupán az autórádió, a központi zár, valamint a klíma tartozott. A sorozatban több autót is használtak, ezek közül egyet maga, David Hasselhoff adott el 28 millió forintért.

A 21. század mozifilmjeiben is lenyűgöző autók bukkannak fel. Ilyen például az Oscar-díjas Fekete Párduc és az abban látható Lexus LC sportkupé ami aztán a filmben apró darabokra hullik szét. A mozikban most futó új Terminátor filmben, a Sötét végzetben pedig a főhősnő egy klasszikus Toyota Land Cruiser 80-as segítségével akadályozza meg a gépek legújabb támadását.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •