tesla autopilot teljes önvezetés
(Fotó: Wikipedia)

Nem mindennapi látványra lettek figyelmesek a kaliforniai autópályán utazók a minap. Egy Tesla Model 3 ugyanis sofőr nélkül közlekedett a San Francisco közelében lévő Interstate 80-as autópályán. Az elképesztő szabályszegést tucatjával jelentették be a rendőrségnek, míg végül egy közelben járőröző motoros rendőr kiszúrta az ember nélküli Autopilot, azaz önvezetés módban közlekedő autót. A járőr aztán döbbenten konstatálta, hogy a sofőr valójában a hátsó ülésen tartózkodik, és éppen mobilozgat. Ismerd meg Jacy történetét, akinek élete egy vezetés közben mobilozó sofőr miatt tragikusan alakult: Így változtatta meg Jacy életét a vezetés közbeni mobilozás

“Az önvezető mód azért van, hogy a hátsó ülésen utazhassunk.”

A járőr azonnal félreállította az autóst, ami nem volt egyszerű feladat, ugyanis annak először át kellett másznia a vezetőülésbe és beülnie a volán mögé, miközben autó közel 100 km/órás sebességgel száguldott. A vezetőt, a 25 éves Param Sharmát a történtek miatt letartóztatták.

A férfi az Associateds Pressnek azt mondta, nem érti, miért kellett az éjszakát fogdában töltenie, hiszen ő nem csinált semmi rosszat. Azt is büszkén hangoztatta, hogy ő már legalább 60 ezer kilométert tett meg a Tesla hátsó ülésen utazva Autopilot mellett, mert szerinte így biztonságosabb.

Sharma meg van róla győződve, hogy az Autopilotot direkt arra találták ki, hogy a vezetőnek ne kelljen a volán mögött ülnie. „Nagyobb biztonságban érzem magam hátul, az önvezető módban, mint a volán mögött. Jobban megbízom az Autopilotban, mint bárkiben az úton.”

Instagram-bejegyzései alapján Sharma Tesláját lefoglalta a rendőrség, de már szerzett helyette egy másikat, a nagyobb Model X változatot. Ebben ugyanúgy folytatja életveszélyes mutatványát, sőt, újabban már fel is tölti az így készített videókat az internetre. Ez pedig újabb bizonyíték arra, hogy a pénz mennyisége nem egyenesen arányos az IQ-val. A férfi büntetését minden bizonnyal súlyosbítja, hogy ugyanezért a vétségért alig egy hónapja már figyelmeztették.

Azt azért tudjuk, hogy a Tesla Autopilot sincs mindig éppen a helyzet magaslatán

A fenti példák rávilágítanak arra az általános tévedésre, hogy ha a Tesla Autopilot módban van, akkor a vezető hátradőlhet és nyugodtan mobilozhat vagy szunyókálhat. Pedig ez nem is lehetne távolabb az igazságtól. A Tesla weboldalán minden leendő vásárlónak felhívják a figyelmét, hogy az Autopilot és teljes önvezető mód mellett is folyamatosan fogni kell a kormányt és figyelni az utat, hogy egy váratlan esemény vagy rendszerhiba során azonnal közbe lehessen avatkozni.

Forrás: Sky News

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •