3. Vegán étrend: régi ízek új köntösben

A növényi alapú táplálkozás esetében a másik gyakori probléma, amikor klasszikus húsos fogásokat alakítanak át vegán étellé. Ilyenkor előfordulhat, hogy nem a megszokott ízt, állagot kapjuk, és ez csalódást okoz. Ebben az esetben érdemes inkább a hagyományos magyar konyha vegetáriánus étrendbe is beilleszthető fogásaiból választanunk, ilyenek például a főzelékek, levesek, zöldséges egytálételek vagy zöldségkrémek. Például, ha egy magyaros zöldbabfőzeléket, sárgaborsófőzeléket, vagy egy paradicsomos káposztát választunk, azzal máris kész az ínycsiklandó, vegán fogás.

4. Új ízek, új élmények

Ha nyitottak vagyunk a növényi alapú étrendre, bátran kísérletezzünk kevésbé megszokott alapanyagokkal, ételekkel. A csicseriborsó, vagy lencsefasírt például sokaknak kedvelt alternatíva lehet, de ízlés szerint más zöldségekből, hüvelyesekből is készíthetünk ilyen fogásokat.

falafel csicseriborsó felhasználása
A falafelt sokan kedvelik és tökéletesen beépíthető a növényi alapú táplálkozásba. (Fotó: timolina/Freepik)

A hagyományos szendvicseket is változatosabbá tehetjük zöldségkrémmel, hummusszal megkenve, ezeket pedig növényi margarinnal tehetjük tartalmasabbá, hiszen a vitaminok hasznosulása és az íz szempontjából is szükség van zsiradékok fogyasztására. Kísérletezzünk bátran a fűszerekkel és a hozzávalókkal, ha kifogynánk az ötletekből, akkor érdemes a keleti konyha zöldséges fogásai között is nézelődni.

5. Nem mindegy, milyen zsír

olaj főzés konyha
Az állati eredetű zsiradékok, magas zsírtartalmú tejtermékek helyett válasszuk a növényi alternatívákat. (fotó: Freepik/bearfotos)

A zsírok elengedhetetlen részei a táplálkozásunknak, a napi energiabevitel 30 százalékát kell kitenniük – ez alól a növényi étrend sem kivétel. Azonban egészségünk, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentése érdekében érdemes körültekintően megválogatnunk, hogy milyen típusú zsírokat fogyasztunk. A növényi olajok, mint a repce- és a lenmagolaj, – amely például a minőségi margarinok fontos összetevője – jó minőségű zsírokat tartalmaznak és segítenek a koleszterin normál értékének megőrzésben és az esszenciális zsírsavak bevitelében.

A témában íródott korábbi cikkeinek, amik érdekelhetnek:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2