neszmély neszmélyi látnivalók borvidék
A csodálatos Neszmély csak arra vár, hogy felfedezd (Fotó: PR)

Neszmély és környéke eszményi helyszín pihenéshez, túrázáshoz, felfedezéshez, és nem utolsósorban a kulináris élménygyűjtéshez. A Gerecse lábánál elterülő lankákról csodálatos panoráma nyílik a Dunára, a településen pedig számtalan programlehetőség kínálkozik a hordóban alvástól, a tradicionális neszmélyi házi rétesen keresztül, a borvidék illatos tételeiből készült fröccsök elfogyasztásáig. Tipp: Aromatérkép segít eligazodni a borok között. Neked melyik ízvilág a kedvenced?

Neszmély: a hatalmas kultúrával rendelkező apró község

A Komárom-Esztergom megyében található apró község ugyan csak 1300 lelket számlál, mégis mindig tele van élettel, hiszen a kőkorszak óta lakott település mindig újabb látnivalókkal bővült az évszázadok során. Túl azon, hogy tökéletes adottságokkal rendelkezik, hiszen egyszerre kínál hegyeket, völgyeket és hűsítő vízpartot, a történelem is megajándékozta néhány kihagyhatatlan kuriózummal.

1. A dunai hajózás történelme

neszmélyi hajóskanzen
(Fotó: Neszmélyi Hajóskanzen/Facebook)

Ilyen a középkori eredetű, négyszögletes torony maradványa a Várhegyen, a 13. század óta működő katolikus templom, a legendás Király-kút, vagy éppen a Hajóskanzen, ahol olyan tekintélyes veteránok állomásoznak és vezetnek be a hajózás rejtelmeibe, mint az 1869-től 100 éven keresztül szolgáló Zoltán gőzhajó, vagy az 1977-től Bécs-Budapest útvonalon közlekedő Vöcsök szárnyashajó. A szabadtéri múzeum elhelyezést is biztosít az oda látogatóknak, akik így akár a Dunán ringatózva is álomra hajthatják a fejüket.

2. A kihagyhatatlan neszmélyi borvidék

boroshordó hordó bungaló szállás
(Fotó: Hilltop/Facebook)

Ez azonban csak egy a különleges szálláslehetőségek közül, hiszen aki a Hilltop Borbirtok és Étterem vendégszeretetét választja, akár hordóban is aludhat. A környék legnagyobb borászata, egyben a rómaiak által alapított, később háttérbe szorult Neszmélyi borvidék újraálmodója és központja, üde, illatos tételekkel és izgalmas fogásokkal – köztük a méltán híres neszmélyi rétessel – várja a felfrissülni vágyó turistákat. Emellett különleges panorámával kedveskedik a romantikus naplementék rajongóinak. Ezt se hagyd ki: 5 extrém szálláshely, ahol a természet valóban csak karnyújtásnyira van

A következő oldalon további neszmélyi látnivalók várnak.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2