karl lagerfeld
A korszakalkotó zsenit soha senki sem tudja pótolni (Fotó: Instagram)

Karl Lagerfeld, a világhírű tervező munkássága úgy reformálta meg a divatot, ahogy arra vetélytársai közül kevesen voltak képesek. Munkája előtt még ma is tisztelegnek a divatvilág legnagyobbjai. Megjelenését a copfba kötött hosszú, fehér haja, nagy fekete napszemüvege és fekete-fehér színekben pompázó öltözete tette ikonikussá, mindenki rögtön ráismer, ha meglátja. Ennek ellenére sokan nem tudják, hogy a német származású tervező már 14 évesen tudta, hogy divattervező szeretne lenni és karrierjét a kor leghíresebb tervezőjénél, Balmainnél kezdte, évekkel később pedig ő lett a világ egyik legismertebb divattervezője.

Introvertált gyermekkor

Az ikonikus német divattervező születésének évéről mai napig folynak a találgatások, azonban később napvilágra került születési anyakönyvi kivonata, amiből kiderült, hogy 1933-ban született Hamburgban. Karl Otto Lagerfeld egy német üzletember és egy svéd hölgy egyetlen fiúgyermeke volt. Gyermekkorát nagyrészt két nővérével, Martha Christiane-vel és Theával (apja első házasságából származó féltestvérével) töltötte. Kifejezetten szeretett egyedül lenni, sok időt töltött nyelvek tanulásával és rajzolással.  Már 4 éves korában is vonzotta a divat, kijelentette, hogy ő maga fogja kiválasztani a ruháit.
Az iskolai éveiben is egyenruhát kellett viselnie, sokak szerint ez határozta meg későbbi ikonikus stílusát, a fekete öltönyt fehér inggel és fekete kiegészítőkkel.

A Channelig vezető út

1947-ben, csupán 14 évesen Párizsba költözött Karl Lagerfeld, hogy a Haute Couture Syndicate iskolában kezdjen tanulni. 1954-ben a Secrétariat International de la Laine tervpályázatán kabátvázlata első díjat nyert. Ott keltette fel Pierre Balmain, a kor egyik legismertebb francia divattervezőjének a figyelmét, aki tervezőasszisztensi állást ajánlott Karlnak. Három évvel később pedig a Jean Patou divatház művészeti igazgatója lett. 1964-ben Olaszországban tanult művészettörténetet és szabadúszóként tervezett olyan cégeknek, mint a Chloé, a Krizia, a Valentino és a cipész Charles Jourdan. Egy évvel később kezdett el dolgozni a Fendinél, 2 évvel később pedig az olasz tervezőház felvette tanácsadó igazgatónak, hogy modernizálja a cég szőrme vonalát. Innovatív terveinek köszönhetően bevezették a korábban soha nem használt, vakond-, nyúl- és mókusbőrök használatát.

Fendi vs. Chanel

A Fendi mellett 1983-ban Karl Lagerfeld csatlakozott a Chanel divatházhoz, amely akkoriban nehéz időszakot élt át. Lagerfeld vezetésével a Chanel ikonikus darabjait újraértelmezték, miközben megőrizték a márka klasszikus eleganciáját. Következetesen egyesítették a korszellemet Chanel eredeti stratégiájával, amely szerint az egyes ruhadarabok kevésbé fontosak, mint az, hogy mivel egészítik ki , és hogyan viselik őket. Ezzel a húzással Lagerfeld a divatvilág egyik legnagyobb sztárja lett. A sajtó előszeretettel cikkezett változó ízléséről és társasági életéről, hogy szabadidejét rendszeresen sztárokkal töltötte. Egyik jóbarátja például maga Andy Warhol volt.

Lagerfeld, mint márka

1984-ben, egy év Chanelnél töltött idő után Karl Lagerfeld elindította saját magáról elnevezett márkáját. Emellett évente nyolc kollekciót készített a Chanel számára és felügyelte a Fendi couture és hétköznapi viseletre szánt kollekcióit is. A nagy divattervezők közül elsőként állt össze egy kollekció erejéig egy fast fashion márkával, ugyanis 2004-ben a H&M-mel együttműködve limitált kiadású ruhakollekcióit készített, amelyet sok kollaboráció követett egymástól teljesen eltérő márkákkal. Divatbemutatói mindig emlékezetesek voltak. Olyan díszleteket építtetett, mint a vízesés vagy a tengerpart, ahol valódi volt a víz vagy az űrhajó, amelyet ki is lőttek a bemutató közben és egy szupermarket, ahol a modellek bevásárlókosarakkal vonultak, miközben különböző termékeket emeltek le a polcról és tettek a Chanel jellegzetes fekete bőrláncaival ellátott kosaraikba.

Becoming Karl Lagerfeld

2019. február 19-én, néhány nappal a Fendi őszi/téli kollekciójának bemutatója előtt hunyt el Párizsban, de öröksége tovább él a divatvilágában. Kreativitása, munkabírása és egyedi stílusa generációkat inspirált, és nyomot hagyott az iparágban. Öröksége a divat átformálása, úgy alakította a kollekcióit, hogy az ember különlegesnek érezze magát. Lagerfeld emlékére rendezett kiállítások, könyvek, filmek és sorozatok életének és munkájának részleteit mutatják be a mai napig.

Karl Lagerfeld (Daniel Brühl) – Disney+ sorozatában

A Disney+-on június 7-én debütáló „Becoming Karl Lagerfeld” sorozat is a világhírű divattervező életéről szól majd. A sorozat a 70-es évek szívébe, Párizsba, Monacóba és Rómába kalauzol bennünket, hogy nyomon követhessük a párizsi divatvilág eme összetett és ikonikus személyiségének lenyűgöző virágzását, akit már akkor is az a törekvés vezérelt, hogy a divat császára legyen. A csillogás, az egoizmus vezérelte harcok, a grandiózus partik és a pusztító szenvedélyek között felfedezhetjük Karl valódi történetét, mielőtt a világ megismerte. A hatrészes minisorozat Raphaëlle Bacqué „Kaiser Karl” című bestsellere (Albin Michel kiadó) alapján készült, és olyan sztárszereplőket vonultat fel a filmvásznon, mint Daniel Brühl.

Ez is érdekelhet:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •