angell bike
Az alumíniumváz 13,9 kg, a levehető akksi 2 kg-mal növeli meg a kerékpár tömegét

Egy városi elektromos bringával szemben ma már alap elvárás, hogy okostelefonra csatlakozzon, könnyű és szuperdizájnos legyen. Az Angell Bike okosbringa ezt mind tudja, és még számos extra funkciója van: többféle asszisztenciát és tekerési módot biztosít, lopás esetén pedig jelzi a helyzetét.

Álombringák lepik el a piacot

Egyre többen szavaznak a bringázásra a tömegközlekedés és az autózás helyett, és remélhetőleg sokan közülük a vírushelyzet után is maradnak a nyeregben. Ma már rengeteg opció közül választhatunk, ha elektromos, mégis könnyen mozdítható biciklire vágyunk. A gyártók is tudják, hogy az is fontos, hogy a gép, amivel átszeljük a várost, ne csak gyors és praktikus legyen, hanem elképesztően jól is nézzen ki. Ezért felkapott tervezőkkel együttműködve dobják piacra az álombringákat.

Az Angell nevű startup vezérigazgatója és társalapítója, Marc Simoncini 2017 tavaszán vágott bele az okosbringa készítésébe, ezzel is ösztönözve a kerékpározást Franciaországban. Alkotótársnak a francia sztárdizájnert, a menő márkák számára nem létező termékek tervezésével befutó Ora Itót kérte fel. Az eredmény egy meseszép,  okostelókhoz Bluetooth-on keresztül csatlakozó bringa lett, ami magán viseli a dizájner organikus, futurisztikus formavilágának jegyeit.

Az okosbringa kormánya rezeg, ha irányt kell váltanunk

angell bike okosbringa

Az alumíniumváz mindössze 13,9 kg-ot nyom, a levehető akkumulátor pedig összesen 2 kg-mal növeli meg a kerékpár tömegét. Az okosbringa feltöltésével akár 70 km-t is megtehetünk. A kormányon található, 6 cm-es érintőképernyő rengeteg infóval ellát minket tekerés közben. Olyanokkal, amelyek miatt folyton a mobilunkra sandítanánk, ami nem csak kényelmetlen, hanem balesetveszélyes is lehet. A bicikli képernyője tájékoztat az időjárásról, a levegő szennyezettségéről, az akkumulátor töltöttségi szintjéről, és megjeleníti az elégetett kalóriákat. A navigáció nemcsak a közlekedést veszi figyelembe, hanem a légszennyezettség mértékét is, hogy a lehető legkellemesebb útvonalon juttasson el minket a célunkhoz. Eltévedni lehetetlen: a kormány rezgése is figyelmeztet, ha irányt kell váltanunk.

Hangosan riaszt és jelzi a helyzetét, ha valaki ellopná

Az Angell Bike-hoz többféle asszisztencia jár. Van olyan, amely akár 25 kilométer per órás sebességre is felgyorsítja a kerékpárt nagyon rövid idő alatt, egy másik pedig kikapcsolja az elektromos rásegítést, ha a sportolás a cél. A gyártó szerint a bringa kivételesen biztonságos. A képernyőből érkező vibráló fény segít abban, hogy a szemünket az úton tartsuk. Ha letesszük, a kerékpár automatikusan lezárja magát, és nemcsak hangosan riaszt, ha valaki meglovasítaná, hanem az integrált GPS-chipeknek köszönhetően jelzi is a helyzetét. Baleset esetén pedig a rendszer értesíti az előre megadott kontaktszemélyt.

elektromos bringa

Az Angell Bike-hoz természetesen offline kiegészítőket is lehet rendelni, többek között sárvédővel és csomagtartóra akasztható táskákkal, stílusos sisakkal és vízálló kabáttal turbózhatjuk az összképet. Az asszisztenciának és a formatervezésnek persze megkérik az árát. Az ezüst és fekete színben előrendelhető bicikli 2690 euróba (943 ezer forintba) kerül a startup honlapja szerint. De az is megoldható, hogy 36 havi, 75 eurós (26 ezer forintos) részletekben törlesszük a vételárat. Ezer darab már elkelt, a szállítást 2020 májusára tervezik.

Forrás: Kreatív Online; fotók: Angell Bike