abroncs csere gumi
A négy évszakosok megalkotásakor „összevonják” a nyári és téli abroncs fejlesztését; fotó: Freepik/standret

A négy évszakos abroncsok szegmense gyors ütemben fejlődik: az elmúlt öt évben Európa-szerte mintegy 21%-os növekedés jellemezte. Ebben a szegmensben a járművezetők nagy elvárásokat támasztanak: olyan kiegyensúlyozott terméket szeretnének, amely minden út- és időjárási viszony esetén kiváló teljesítményt nyújt. Ezért az abroncsmérnökök számára a négy évszakos gumik kifejlesztése az egyik legnagyobb kihívás. Interjú következik, amelyben Alexandre Scharis, az EMEA-régió téli és négy évszakos személyabroncsokért felelős műszaki projektvezetője elmondja, miként fejlesztik és tesztelik ezeket az abroncsokat. És elárul pár tudnivalót a Goodyear új négy évszakosáról is.

goodyear
Alexandre Scharis

Mi különbözteti meg a négy évszakos abroncsok kifejlesztésének folyamatát más abroncsokétól?

A négy évszakos abroncsok megalkotása tulajdonképpen abból áll, hogy „összevonjuk” a nyári és téli abroncs fejlesztését. Ez azt jelenti, hogy termékünket az időjárási és útviszonyok széles skáláján kell tesztelnünk. Ebből a célból egész évben rendelkezésünkre állnak tesztpályáink Svájcban, Luxemburgban, Portugáliában, Finnországban, Franciaországban, az Egyesült Államokban, Thaiföldön és Új-Zélandon. Mindent összevetve tesztvezetőink igazi maratont teljesítenek, hiszen mintegy 320 000 kilométert tesznek meg tesztautóinkkal. Ez olyan, mintha nyolcszor körbevezetnénk a Földet. Ez az egyetlen módja annak, hogy megkapjuk azokat az adatokat, amelyek legmagasabb szintű fejlesztési céljaink eléréséhez szükségesek. Emellett mintegy 36 000 mérnöki munkával töltött órára és 3800 laboratóriumi tesztre van szükség az új abroncs kívánt teljesítményjellemzőinek eléréséhez.

Mi jelentette a legnagyobb kihívást a fejlesztői csapat számára?

A négy évszakos abroncsok kapcsán a legnagyobb kihívás az, hogy a megszokott egyensúlykereséshez további tényezők is társulnak, hiszen számításba kell vennünk a téli és a nyári teljesítményt is. Arra összpontosítunk, hogy elkerüljük az egyedi kritériumokra vonatkozó gyengeségeket, ugyanakkor elérjük a célzott teljesítmény javulást.

négy évszakos abroncsok
Ezeknek az abroncsoknak kiváló teljesítményt kell nyújtania minden út- és időjárási viszony esetén; fotó: Freepik/montypeter

Melyek a már vezető termék további fejlesztésének legfontosabb sikertényezői?

A Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 abroncs már eleve páratlan sikereket ért el a független abroncsteszteken. Így a Vector 4Seasons Gen-3 abronccsal a jót még jobbá szerettük volna tenni. Ennek eléréséhez kifejlesztettünk egy új terméket, amely az innovatív anyagoknak és technológiáknak köszönhetően rendkívül kiegyensúlyozott.

Milyen innovációkat alkalmaztak az új négy évszakos abroncsok megszületésében?

A termék három fő megoldást ötvöz. Először is a Snow Grip technológiát, amely jobb tapadást biztosít havas úton. Másodszor a Dry Handling technológiát az abroncs torzulás ellen. Végül pedig az Aqua Control technológiát, melynek köszönhetően az új termék rendkívül jó ellenállást biztosít a vízen felúszással szemben jelentős futásteljesítmény mellett, még a mintamélység csökkenésekor is.

Ha pedig elbizonytalanodnál, hogy neked a téli vagy a négy évszakos gumik valók, olvasd el cikkünket, amelyben segítséget nyújtunk a választáshoz.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •