magyar voroskereszt koronavirus
Sokan kérdezik, hogyan tudnának még hozzájárulni a Magyar Vöröskereszt munkájához; fotó: Magyar Vöröskereszt Facebook

A koronavírus minden ember, vállalat és intézmény életében gyökeres változásokat hozott. A karitatív szervezeteknek is gyorsan kellett reagálniuk a helyzetre. Azok, akik eddig is nehéz helyzetben voltak, most még kiszolgáltatottabbak lettek. Ráadásul most olyan közösségek is nagyobb támogatásra szorulnak, amelyek eddig nem voltak közvetlenül veszélyeztetve. A közel 140 éve működő Magyar Vöröskereszt ezeket figyelembe véve alakította át és alakítja folyamatosan munkáját, amihez szerencsére több oldalról is kapnak segítséget. De civilként mi magunk is segíthetjük a szervezet munkáját.

„A veszélyhelyzet kihirdetését követően jelentősen lecsökkent véradó eseményeink száma, ezek pótlása rendkívüli kihívás a szervezet számára. Megnőtt az igény az intézményes és a lakossági segítségnyújtó szolgáltatásainkra, programjainkra egyaránt. Miközben nagyon fontos odafigyelnünk a klienseink, önkénteseink és munkatársaink védelmére és egészségére is” – mondta Nagy Gábor, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese.

A véradás veszélyhelyzetben is fontos

Fontos felhívni a figyelmet, hogy a véradást a veszélyhelyzet alatt is szervezi a Magyar Vöröskereszt, természetesen a biztonsági előírásokat betartva. Véradókra folyamatosan szükség van és lesz is a járvány alatt. Aki vért ad, az egyik legközvetlenebb módon támogatja a hazai egészségügyet.

Online adományozás: jó helyre kerül a pénz

Sokan kérdezik, hogyan tudnának még hozzájárulni a Magyar Vöröskereszt munkájához, a rászorulók támogatásához. „A leghatékonyabb segítség a jelen helyzetben a pénzadomány, melyet  honlapunk online adományozási felületén keresztül, vagy bankszámlára való átutalással juttathatnak el hozzánk támogatóink. A pénzadományokat könnyen továbbítani tudjuk megyei szervezeteinknek, melyből munkatársaink az ország minden pontján a helyi aktuális igényekre reagálva állíthatnak össze segélycsomagokat vagy vásárolhatnak eszközöket. Főként tartós élelmiszerrel, tisztálkodószerekkel, tisztítószerekkel támogatjuk a nehéz helyzetbe került embereket, családokat. Valamint az ország több pontján segítjük az Országos Mentőszolgálat munkáját étkeztetéssel, szállítási kapacitással és a határátkelőhelyeken testhőmérséklet-méréssel” – tájékoztatott Török Diána, a szervezet vállalati kapcsolatok és adománykezelési szakmai vezetője.

skoda magyar voroskereszt
A Porsche Hungaria nemrég újabb ŠKODA-kat ajánlott fel, amelyeket a Vöröskereszt juttatott el két egészségügyi intézményeknek- ez is a munkájuk része jelenleg; fotó: Magyar Vöröskereszt Facebook

A Magyar Vöröskereszt önkénteskedésre szólít

Szintén nagyon jól jönnek a véradással, önkéntes munkával, hiteles forrásból származó tájékoztató anyagok megosztásával kapcsolatos hozzájárulások. És fontos megemlíteni az empátiát is, különösen az odafigyelést az idősek és a közösségeik iránt. Akár a Magyar Vöröskereszt és az egyik üdítőitalgyártó által kezdeményezett „Hová tetszik menni?” plakátok kihelyezésével és azon keresztüli felajánlásokkal – a konkrét pénzadományokon kívül.

További információt a Magyar Vöröskereszt munkájáról a szervezet honlapján, vagy az alábbi Facebook oldalon kaphatsz.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •