műanyaghulladék
2019 végéig a teljes termékpalettán elkezdik az új, 100% -ban újrahasznosított műanyagból készülő flakonok bevezetését

A műanyaghulladék korunk egyik legnagyobb globális környezeti és emberi egészséggel kapcsolatos problémája. Nem véletlen, hogy milliók csatlakoznak minden évben a műanyagmentes júliushoz, hogy aztán – remélhetőleg – tovább vigyék mindennapjaikba a környezettudatos szemléletet. Az egyszer használatos megoldások ellen lép most fel a Dove – a márka 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült flakonokra vált.

A szappantól már nem lesz több műanyaghulladék

A márka – amely 30 éve nem végez állatkísérleteket – vállalásai komoly és folyamatos pozitív környezeti hatást jelentenek, hiszen évente 20 500 tonnával mérséklik az ún. szűz (azaz kőolajból újonnan előállított) műanyagok felhasználását. A műanyag hulladék elleni harc jegyében, ahol lehetséges, alternatív anyagok és új csomagolási formátumok használatával szüntetik meg a műanyagok használatát.

muanyaghulladek
Megújulnak a samponok, tusfürdők, habfürdők csomagolásai a környezetbarátok legnagyobb örömére; fotó: Pexels/Craig Adderley

Ennek keretében jövőre az ikonikus krémszappan egydarabos kiszerelésének csomagolása a tervek szerint világszerte műanyagmentes lesz. Továbbá folyamatban van a multipack kiszerelések teljes külső műnyagfólia-borításának lecserélése plasztikmentes anyagra. A márka így részesévé válik a körforgásos műanyaggazdálkodás megteremtésének – amelyben a műanyagokat vagy újrahasználják, vagy újrahasznosítják.

A kupakokon még dolgoznak

Mindez a gyakorlatban annyit jelent, hogy  – ahol technikailag megvalósítható – 2019 végéig a teljes termékpalettán elkezdik az új, 100%-ban újrahasznosított műanyagból készülő flakonok bevezetését Észak-Amerikában és Európában. Fontos, hogy a 100%-os arány jelenleg kizárólag a flakonokra vonatkozik, ugyanis ez a törekvés technológiai okokból egyelőre nem valósítható még meg a kupakok és a pumpás kiszerelések pumpája esetében.

műanyaghulladek
Komoly és folyamatos pozitív környezeti hatást jelent a Dove lépése; fotó: Pixabay/annca

műanyagok kiiktatása fontos része egy fenntartható élet felé vezető útnak, ám emellett vannak még apró lépések a szépségápolás terén, amelyekkel sokat tehetünk környezetünkért.