Hegynek fel, csakis kettesben!

Az egyik ilyen kijelentés még első, kevésbé kifinomult stílusú oktatóm szájából a Ki a franc mondta neked, hogy a hegyre 3-asban is fel lehet menni?!” örökérvényű mondat. Zavaromban annyit válaszoltam, hogy „senki, de azt se, hogy nem lehet”. Mindezt miközben az autó motorja alattam lassan füstölésig küszködött a ki tudja hány fokos emelkedővel, közben mögöttem egyre nőtt a kocsisor, én meg lassan majdnem inkább gurultam hátrafelé, mint előre. Örökre megjegyeztem és majdnem minden nagyobb emelkedőn eszembe jut, hogy a hegyre csakis maximum kettesben!

hegyi út
Emelkedőn felmenni egy életre megtanultam (fotó: Pexels)

Elsőbbség adás kötelező

„Mindig figyeld, hogy van-e macisajt, MINDIG!” Ezt az útravaló tanácsot már Budapesten jegyeztem meg, mikor is napról-napra olyan helyeken jártunk, ahol bizony erősen túlsúlyban voltak a jobbkezes utcák. Tapasztalataim és a statisztikák is azt mutatják, a magyar vezetőknek a jobbkéz-szabály egyébként is mumus. Rengeteg a baleset a jobbkezes-kereszteződésekben, vagy a figyelmetlenség vagy egyszerűen a szabály ismeretének hiányában. Mindig nézzünk jobbra, hogy a keresztutcából jövőnek van-e STOP- vagy elsőbbség adás kötelező táblája. Ha nincs, akkor bizony a jobbkéz-szabály érvényes. Akkor is, ha érzésre úgy tűnik, mintha felsőbbrendű úton haladnánk.

elsőbbségtábla tanulóvezető
A “macisajt” tábla (fotó: Pexels)

Jó hír, hogy ha egy hosszabb utcában egyenesen haladunk és az első-második kereszteződésben egyaránt volt STOP- vagy “fordított macisajt”-tábla, akkor ebben az utcában nem kell jobbkezes kereszteződésre számítani. Ez szintén az oktatómnak köszönhetően égett az emlékezetembe.

Tanulóvezető: előzni is tudni kell!

Az előzés, sávváltás nem veszélytelen művelet, ezt az is tudja, akinek nincs jogsija. Az egymás elé való bevágást, lecsípett oldaltávolságokat, fékezéseket senkinek sem kell bemutatni. Ami minden autópályás vezetés során majdnem az összes előzési szituációban eszembe jut, hogy „visszasorolni csak akkor biztonságos, ha a mögötted haladó kocsi orrát már az autó BELSŐ tükrében is látod”. Ezt az íratlan szabályt vajon hányan ismerik és tartják be? Én viszont egy életre megtanultam, sosem felejtem el.

Megfelelő oldaltávolság

Örök mondatokból nem csak nekem van a tarsolyomban, egyik ismerősömnek például az oldaltávolság lett a mumusa. Sajnos neki ez a tapasztalat egy újabb forgalmi vizsgát hozott, de sose felejti el azt az ominózus kijelentést, miszerint „ha maga itt egyedül vezet, biztos nekimegy ennek az autónak, és letöri a tükröt.” Mindezt akkor volt szerencséje hallani, mikor a vizsgán egy út szélén álló teherautót már éppen kikerült.

női vezető
Mindenkinek van valamilyen mumusa (fotó: Pexels)

Lehet hogy szűkre vette a távolságot, de a kérdés persze jogos, hiszen hogy mehetett volna neki és törhette volna le a tükröt, ha már rég kikerülte az autót? A rejtélyt azóta se fejtette meg, de minden előzésnél, kerülésnél máig a fülében cseng.

Ha hiába a tanulóvezető időszak, a sikeres vizsga, ám mégis félsz a vezetéstől, olvasd el tanácsainkat, hogy neked is élmény legyen végre a vezetés!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2