tesla model 3 tesla reszvenyek
A Model 3 az egyik legnépszerűbb Tesla (Fotó: Tesla)

Néhány évtizeddel ezelőtt legfeljebb a sci-fi írók fejében léteztek elektromos autók. Aztán a technológia felpörgött, az innovációk egyre-másra bukkantak fel, s bizony eljutottunk napjainkig, amikor gyakorlatilag bárki élete részévé válhat egy környezettudatos járgány. Igen ám, de azért a Tesla ára barátok között sem mondható pénztárcabarátnak, úgyhogy evidens, hogy a használt modellek is a figyelem, az érdeklődés célkeresztjébe kerülnek. Vajon mennyire kockázatos egy komolyabb múlttal rendelkező járműre szavazni? Még akkor is, ha történetesen egy Tesláról van szó?

A használt autó vásárlásának kockázat nullára redukálható az alvázszám lekérdezésével

Típustól függetlenül a használt autó vásárlás kicsit mindig zsákba macska. Ki tudja, hogy az eladó mennyire megbízható, vagy hogy a kocsi története hiteles-e? Alapjáraton senki. Ellenben az alvásszám lekérdezése megnyugtató megoldásként szolgálhat. Vége a félrebeszéléseknek és a mesés történeteknek. Végre fény derülhet az igazságra!

Ha a lekérdezés nyomán kézhez kapott adatok stimmelnek azzal, amit az eladó állít, akkor minden rendben. Onnantól kezdve egyrészt a bizalom megalapozott, megingathatatlan, másrészt a váratlan meglepetések egy az egyben elkerülhetők. A folyamat ráadásul pillanatok alatt lezavarható. Az alvásszám az egyetlen adat, ami elengedhetetlen a sikerhez.

használt tesla fehér elektromos autó
Használt vagy nem a Tesla nem olcsó mulatság, így érdemes minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy megismerjük az autó élőéletét (Fotó: Charlie Deets/Unsplash

És, hogy az alvázszám lekérdezésekor mit hoz fel a múltból a képernyőn kibontakozó sztori? Mindent. Könyörtelenül. Baleseteket, a biztosító bejegyzéseit, a szervizeltetéseket, az egyéb javíttatásokat és még a különböző hivatali szervek által írt tételeket is. Vagyis pár kattintás után mindenre fény derülhet. Ténylegesen mindenre.

A teljes kép ismeretében már sokkalta könnyebb eldönteni, hogy megéri-e invesztálni egy használt modellbe. Ha olyan múlt áll mögötte, ami kedvezőnek, bukfencektől mentesnek mondható, akkor a stabil kiindulási alap adott, amire nyugodtan támaszkodhatsz. A bekerülési költség kérdése már más lapra tartozik. Ezt vagy le tudod beszélni az eladóval, kicsit faragva az összegen, vagy nem. Viszont mivel biztos lehetsz a kocsi hátterében, így nem áll fenn a veszélye annak, hogy olyasvalamire licitálj, ami egyébként nem éri meg a pénzét.

Akkor ezek szerint a bizalmatlanság a jó hozzáállás

Nem. Sokan lelkiismereti kérdést csinálnak a fent leírtakból. Azt mondják, hogy egy ilyen húzással az eladó hitelességét kérdőjelezik meg. Ám ez nem megfelelő nézőpont. Az igazság az, hogy annak, akinek nincsen vaj a füle mögött, azaz nincs mit titkolnia, valószínűleg az ég világon semmiféle kifogása sincsen a módszer ellen. Sőt. Ez nem bizalmatlanság függvénye. Éppen ezért felesleges belőle lelki problémát generálni. Az üzlet az üzlet. És bizony még egy használt Tesla esetén sem százezrekről beszélünk. Tehát teljesen normális, sőt mondhatni evidencia az alapos, minden részletre kiterjedő utánajárás.

tesla
(Fotó: Bram Van Oost/Unsplash)

Sokan azt gondolják, hogy egy autón külsőleg is jól látszik, ha a múltban érte néhány megpróbáltatás. De ez az esetek jelentékeny százalékában nem igaz. Hihetetlenül profi munkát képesek végezni a szerelők, fényezők, azaz az árulkodó nyomok maradéktalanul eltüntethetőek. Nyilván a kisebb koccanásokkal nincs probléma, de a súlyosabb ütközések kérdéseket vetnek fel. Ahogy az sem mindegy, hogy az elmúlt időszakban a szervizeltetés milyen metódus alapján, mennyire professzionális módon zajlott.

A Tesla vásárlás nem mindennapi mértékű befektetés, még ha használt típusról is van szó. Befektetés a jövőbe, a környezet védelmébe. Tudatos döntés, mely tudatos előkészületeket igényel.

Támogatott tartalom.

Az alábbi cikkek is érdekelhetnek, ne hagyd ki őket:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •