autós etikett női vezető
Az autós etikett azokban a helyzetekben kezdődik, amelyekre a KRESZ nem ad választ; fotó: Unsplash/eugene-chystiakov

A KRESZ amellett, hogy megtanítja az autós közlekedés szabályait, egyben előrevetíti azt is, hogy ezen előírások betartásával, joggal reménykedhetünk a balesetmentes közlekedésben. Zerkovitz Dávid közlekedéspszichológussal a KRESZ-en túlmutató vezetési kultúra kérdéseiről beszélgettünk, valamint arról, hogy miért nem valósul meg sok esetben az utakon az úgynevezett autós etikett.

Autós etikett: parkolás és cipzár-elv

„Ha betartjuk az illemszabályokat, akkor általában ritkán vesszük észre meglétüket. A hiányuk sokkal inkább feltűnő. Magyarországon a KRESZ elég pontosan szabályoz mindent, az autós etikett pedig azokban a helyzetekben kezdődik, amelyekre a KRESZ nem ad választ. Vagy ami nem a KRESZ szabályai alá tartozik” – magyarázza Zerkovitz Dávid.

Ilyen esetek adódhatnak többek között parkoláskor. Noha a KRESZ és a közlekedési táblák megfelelően szabályozzák, hogy hol és milyen módon parkolhatunk, mégis sok konfliktus-helyzet keletkezik a nem megfelelő parkolás következtében. Például amikor végre megtaláljuk a hőn áhított parkolóhelyet, ám mielőtt elfoglalnánk, valaki hirtelen elorozza előlünk. De gyakori az alábbi gifben megörökített eset is:

Tips Subway GIF - Find & Share on GIPHY

Ugyanilyen kellemetlen szituációt eredményezhet néhány vezetőnél a sávjába bekéredzkedő autós is. „Az autós etikett megléte, vagy hiánya a legjobban a cipzár-elv, más néven fésű-szabály esetében érhető leginkább tetten. Lényege, hogy amikor két sáv halad egymás mellett, de az egyik hirtelen megszűnik, akkor a cipzár-elvnek megfelelően mindenki beenged maga elé egy járművet, ami a beszűkülő sávból érkezik. Ha ezt valaki betartja, akkor nem csak udvariasan viselkedik, de forgalmi torlódást sem okoz.”

A cikk a következő oldalon folytatódik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3