kutya szökés mikrochip leolvasó
Egy hirtelen zaj, vagy fényhatás is kiváltója lehet a szökésnek (fotó: pexels / jaydenburdick)

Házi kedvenceink egyik legnehezebb időszaka a szilveszter, a sok tüzijáték és petárdázás miatt. Az erős fény- és hanghatás sokkolóan hat az állatokra, akik emiatt rémületükben elkóborolhatnak. Éppen ezért 2022 első felében országszerte immár 150 MOL töltőállomáson lesz ingyenes mikrochip-leolvasó, megkönnyítve az elkóborolt állatok minél előbbi hazajutását. Tipp: Ezért ne ültesd a gyereket télikabátban az autós gyerekülésbe!

A mikrochip-leolvasók segítségével ebben az évben több ezer kutyát sikerült azonosítani

Csak tavaly szilveszter éjszaka 58 kutyát vittek be a töltőállomásokra – többségük gyorsan vissza is került gazdájához. A mikrochip-leolvasók egész évben nagy segítséget jelentettek, hiszen több mint ezer kutyát sikerült azonosítani a MOL töltőállomásokon. A mikrochippel nem rendelkező kutyákat vagy örökbe fogadták, vagy a helyi menhelyre kerültek. Mindez csak a jéghegy csúcsa: két éve a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet már az új év első két napján 578, egy hét alatt pedig több mint ezer elkóborolt állatról kapott bejelentést.

kutya mikrochip leolvasó mol
Amellett, hogy immár 150 MOL töltőállomáson működik mikrochip-leolvasó, a kutakra a vásárlók négylábú családtagjai évek óta betérhetnek, így többé nem kell az autóban hagyni a házi kedvenceket, ha utazásaik során megállnak, hogy felfrissüljenek (Fotó: MOL)

A MOL 2018 májusában kezdte meg együttműködését a Vigyél Haza Alapítvánnyal. Azóta több ezer elkóborolt kutyának próbáltak segíteni a MOL-kutakon, és a mikrochip-leolvasóknak köszönhetően az állatok több mint kétharmada vissza is került gazdájához. Tízből nyolc kutya jellemzően vidéken kóborol el. A mikrochip-leolvasóval rendelkező helyszínek listája elérhető a Vigyél Haza Alapítvány kutyakereső alkalmazásában, valamint a MOL töltőállomás-keresőn.

A napokon át tartó szilveszteri petárdázástól, tűzijátékoktól megriadt kutyák kóborlásáról és szerencsés hazatalálásukról a MOL támogatásával egy kisfilm is készült, amely ide kattintva tekinthető meg.

Az alábbi cikkek is érdekelhetnek:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •