apple pay mobiltelefon okostelefon fizetés
(Fotó: prostooleh/Freepik)

Újabb rekordokat döntött a mobilfizetés Magyarországon, a mobiltárcás tranzakciók száma közel háromszorosára nőtt 2019 és 2020 szeptembere között, a Mastercard adatai szerint.”Komoly lökést adott az idei év járványhelyzete a digitális fizetés terjedésének. Már több mint félmillió bankkártyát költöztettek mobiltelefonjukba a magyar felhasználók” – idézik a közleményben a Magyar Nemzeti Bank adatait.

Egyre több banknál érhető el a mobilfizetés

mobilfizetés apple pay
Egyre többen választják a kényelmesebb és biztonságosabb mobilfizetés lehetőségét. (Fotó: fanjianhua/Freepik)

Saját mobiltárcás megoldás hat banknál érhető el Andorid rendszerű okostelefonokra, emellett hét szolgáltató kínál Apple Pay-es fizetést. A Magyarországon elérhető mobiltárcák mögött a Mastercard MDES technológiája biztosítja a fizetések zavartalanságát. Az úgynevezett tokenizáció során a fizikai bankkártya adatait tokenekre cserélik, és ezek vesznek részt a tranzakciós folyamatokban. Ezt a technológiát nemcsak mobilfizetések során használják, de az Amazon is egyre több ügyfele számára teszi elérhetővé ezt a lehetőséget, így online vásárlás során egy gombnyomással megtörténhet a fizetés, nincs szükség a kártyaadatok újbóli megadására.

A parkolás is lehet készpénz- és kártyamentes

A magyarországi bevásárlóközpontok közül először a Duna Plazában érhető el a teljes mértékben érintés- és jegymentes digitális parkolás a Parkl jóvoltából. A fejlesztés célja, hogy a parkolással kapcsolatos tevékenységek, úgy mint a be- és kijutás, valamint a fizetés, teljesen automatikusan, felesleges papírhasználat nélkül, vagyis jegy- és készpénzmentesen történjen.

Forrás: MTI

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •