folyadékpótlás gyerek kulacs
Sok szülő számára dilemmát okoz, hogy mit adjon gyermekének; fotó: Freepik

Ha már tudjuk, mi kerüljön az uzsonnás dobozba, azon is el kell gondolkoznunk, mit tartalmazzon az iskolai kulacs. És mit tehetünk szülőként, ha azt szeretnénk, hogy a gyerek az iskolaidőben is megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékot fogyasszon?  “Kialakíthatjuk gyermekeinkben a víz szeretetét, azonban, ha nem tudunk mellettük lenni, mint például az iskolában, akkor akár más, kevésbé egészséges üdítőkre eshet a választásuk” – hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere.

Iskolai kulacs: ha nem vigyázunk, több  kanál cukor kerülhet bele

A gyermekek hajlamosak megunni a csapvizet, ezért nagyobb kedvenc a cukros üdítő. Sajnos azonban ezek az italok hozzájárulhatnak a gyors testtömeg gyarapodáshoz: fél liter cukros üdítő megközelítőleg 10 teáskanálnyi cukrot tartalmaz. Sok szülő számára dilemmát okoz, hogy mit adjon gyermekének, és nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt, hiszen az uzsonna mellé biztosított üdítőnek nem csak egészségesnek, hanem finomnak is kell lennie. A csapvízből készített frissítő ugyanakkor jó választás lehet.

Idehaza kiváló minőségű a csapvíz

Vannak azonban olyanok, akik tartanak a csapvíz-fogyasztásától, holott a hazai ivóvíz minősége megfelel az Európai Unió elvárásainak. Sok esetben pedig vetekszik a skandináv országokéval. A leggyakoribb ellenérv az, hogy csapvízben káros anyagok, például gyógyszerszármazékok találhatók. Egy erre vonatkozó mérés azonban kimutatta, hogy a Duna vizében és az egyéb ivóvízbázisokban nem találtak kimutatható mennyiségű gyógyszermaradványokat. Annak ellenére, hogy a jelenlegi mérési módszerek akár nanogrammnyi (gramm milliomod része), azaz egészen kicsi mennyiséget is képesek kimutatni. Hasonló a helyzet a növényvédő szerekkel is, amelyekből szintén nem volt kimutatható mennyiség az ivóvízbázisokon.

iskolai kulacs csapvíz folyadék
Szénsavas, vagy mentes – egy biztos, a csapvízzel nem lőhetünk melle; fotó: Freepik

“Ezt a problémát hivatott megoldani a szénsavasító készülék, mellyel ízlés szerint készíthetők otthoni frissítők. Igény szerint akár egészen enyhén is lehet szénsavasítani vele a csapvizet” – hangsúlyozta Széll-Szőke Krisztina. A szénsavas víz előnye, hogy melegebb időben lassabban szaporodnak benne a mikroorganizmusok, ezért tovább eltartható. Megfelelő ízesítés érdekében pedig javasolt a mesterséges színezékektől, édesítőszerektől és tartósítószerektől mentes, kifejezetten gyerekek számára készült szörpkoncentrátumok alkalmazása.

Az iskolakezdés – különösen most, a járvány idején – alaposan feladja a leckét a szülőknek. Ebben a cikkben tippeket adunk arra, hogyan tehetjük a biztonságossá a sulikezdést. Itt pedig azt jártuk körbe, hogyan csökkenthetjük az oktatási hulladékot.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •