gyógyvarázs tanévkezdés

Bár a legtöbb iskola újra megnyitja kapuit, ez a tanévkezdés most mégis más lesz, mint az eddigiek. Annak érdekében, hogy a gyerekek biztonságosan az osztályteremben tanulhassanak és találkozhassanak egymással, sok dolgot újra kell gondolni a diákok egészsége érdekében: az utazást, a közös tanulást, az étkezéseket és a tanórák utáni szabadidős programokat is. A K&H gyógyvarázs program mutatja, hogyan.

A háromhónapos digitális tanulás és a rendhagyó nyári szünet után most újból visszatérhetnek a gyerekek az iskolába. Ám ennek alapvető feltétele a biztonság és az egészségügyi szabályok betartása a tanárok és a gyerekek részéről egyaránt. Éppen ezért az oktatás menetét az iskolák az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott 70 pontos egészségügyi tervhez igazítják. Nemcsak a tanév kezdésének és befejezésének időpontja változhat meg, hanem a tanórák helye, a szünetek hossza, az étkeztetés és az udvari játékok beosztása is.

távoktatás karantén gyerek
A vírushelyzettel alatt a gyerekeknek többek között hozzá kellett szokniuk a távoktatáshoz (Fotó: Freepik)

„Függetlenül attól, hogy teljesen visszaáll-e az offline oktatási rend, vagy a tanintézmények online tanórákkal is terveznek, ez a tanévkezdés több szempontból is más lesz, mint eddig. A K&H gyógyvarázs programja hosszú távon elkötelezett a gyermekegészségügy, a gyerekek testi és lelki épségének támogatása iránt, amire most, hogy újra visszatérnek az iskolába, fokozottan ügyelni kell. Bár a visszatérés örömteli lehet, hiszen a gyerekek újra találkozhatnak rég nem látott osztálytársaikkal, a hirtelen megnövekedett társas közeg miatt most még fontosabb az elővigyázatosság” – mondta Horváth Magyary Nóra, kommunikációs ügyvezető igazgató.

Mit tehetünk a maszkon és kézfertőtlenítésen túl?

Ahhoz, hogy csökkenteni lehessen a megbetegedések kockázatát a gyerekeknél, nem árt, ha újragondolt és naponta cserélt tisztasági csomaggal indulnak útnak reggelente. A gyerekek táskájába mindig kerüljön kézfertőtlenítő kendő, gél vagy spray és maszk. Érdemes bepakolni a megszokottnál több íróeszközt, amiket akár naponta ajánlott fertőtleníteni. Továbbá hasznos lehet felcímkézni a tan- és tornaszereket, a tolltartót, sőt, még a ceruzákat is, hiszen így elkerülhető, hogy egymás eszközeit elcseréljék és használják.

gyerekek iskolakezdés koronavírus
Az iskolakezdés idén kicsit eltér a szokásostól, erre a gyerekeket is fel kell készíteni. (Fotó: Freepik)

A csoportos tanulásra és a különórákra újra van lehetőség, de itt is fontos az elővigyázatosság. Amíg tart a jó idő, lehetőséghez mérten, a leckét a gyerekek a kertben vagy a szabadban készítsék el. Az iskola utáni tevékenységek esetében is érdemes körültekintőnek lenni és érdeklődni, hogy rossz idő esetén, hogyan tudják azokat zárt térben biztonságosan megtartani.

Nagy a nyomás: vírusjárvány és iskolakezdés egyszerre

Idén nemcsak az elsősöknél vagy az új iskolát kezdő gyerekeknél alakulhat ki szorongás a tanévkezdés miatt. Ez természetes lehet az idősebb diákoknál is, akik több hónap kihagyás után most újra visszaülnek az iskolapadba. A nyár utolsó napjaiban ezért, ha rosszkedvet, feszültséget, túlzott izgatottságot tapasztalunk, érdemes többször átbeszélni, mi vár a gyerekekre szeptembertől. Fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy ha tüneteket észlelnek magukon vagy társaikon, akkor ne féljenek szólni az osztályfőnöknek. A kezdeti bizonytalanság az anyukák, apukák oldaláról is csökkenthető: kezdeményezzenek gyakrabban szülői értekezleteket. Ilyenkor közösen átbeszélhetik az otthoni tanulás, a rendhagyó nyár tapasztalatait. Emellett tippeket, javaslatokat adhatnak egymásnak, amikkel fizikailag és mentálisan is felkészíthetik a gyerekeket a következő tanévre.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •