marton-napi programok lud
A Márton-napi programok részeként a városban lampionos felvonulást is tartanak; fotó: Pexels/Pixabay
Szent Márton napjának környékén programok sokasága várja az érdeklődőket szerte az országban, így Szombathelyen is. Lesz többek között országos nagyvásár, kalandjáték, gálaműsor. A Márton-napi programok részeként a városban lampionos felvonulást is tartanak.

Egy tál dödölle

November 5-től a Művelődési és Sportház Házban kézműves foglalkozások és családi programok követik egymást. A város iskolásai minden évben megünneplik Szent Márton napját, ilyenkor – idén november 6-án – játékos helytörténeti vetélkedő keretében járják végig a város legnevezetesebb pontjait. November 8-10. között a Vasi Skanzenben tartják meg a Szent Márton-napi országos nagyvásárt, ahol az ország minden részéből érkezők kínálják portékáikat. (Az esemény belépődíj fejében látogatható, amely pénteken 700 forint, hétvégén 1300 forint.) Az erre járók megkóstolhatják az Őrség tipikus ételeit: a dödöllét, a kukoricaprószát is.

marton-napi programok felvonulas szombathelyen
A programkavalkád egyik leglátványosabb eseményéből a kicsik sem maradhatnak ki; fotó: Savaria Turizmus Kft./Mészáros Zsolt

Lampionos felvonulás: a Marton-napi programok leglátványosabb eseménye

November 8-án a belvárosban lampionos felvonulás lesz, valamint megemlékezés Szent Márton szobránál. A felvonulás a Márton-napi programok közül az egyik legfontosabb és leglátványosabb esemény. A székesegyházban kezdődik a Szent Márton-vesperás, amelyre folyamatosan érkeznek a hívek, alvó lámpásaikat maguk mellé téve hallgatják, mi mindent tanít a mai embernek a város védőszentje. Aztán a sok száz fős tömeg – élükön a Savaria Legio katonáival, fúvósokkal, kórussal – hosszú tömött sorokban megindul a Szent Márton templom felé, ahol koszorúzást és ünnepi megemlékezést tartanak. Szombathelyen minden évben a Szent Márton-ünnepségsorozat részeként adják át a városi kitüntetéseket, látványos gálaműsor keretében.

marton-napi programok szombathely felvonulas
A Savaria Legio katonái; fotó: Savaria Turizmus Kft./Mészáros Zsolt

A gyerekekről sem feledkeznek meg

Kalandjáték Savariában címmel gyermekprogramot rendeznek 12-én és 13-án, a városismeret és Szent Márton jegyében. 14-én könnyűzenei koncertet tartanak. November 16-án az Őrvidékházban konferencia kezdődik Szent Márton kultuszáról, történészek, múzeumi és kulturális szakemberek részvételével. Ugyancsak ezen a napon találkoznak a környékbeli városok kórusai, a koncertet követően esti fáklyás séta indul a Szent Márton temetőben.

Országszerte számtalan Márton-napi eseményen vehetünk részt, érdemes akár autóba ülve felkerekedni és együtt ünnepelni másokkal. Azonban ha a finom fogások mellé alkoholt is fogyasztanánk, autóba semmiképpen ne üljünk: a zérótolerancia mindenkire érvényes!

Forrás: Turizmus.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •