Kezdőlap Style&Trend Gasztro Lezárult a közönségszavazás, a süllő lett Az év hala!

Lezárult a közönségszavazás, a süllő lett Az év hala!

A horgászok körében a legnemesebb ragadozó; fotó: MTI/Komka Péter

A süllő (Sander lucioperca) kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Haltani Társaság által hagyományosan meghirdetett Az év hala közönségszavazáson. A süllő jutalma: nagyobb figyelem övezi majd a tudományos kutatásban és az ismeretterjesztésben, hiszen a kezdeményezés legfontosabb célja minél szélesebb körben ismertté tenni és népszerűsíteni őshonos halainkat.

Közel 15 ezer szavazó szerint a süllő a nyerő

Az internetes szavazáson minden korábbit felülmúló érdeklődés mellett rekordszámú, 14 642 voks érkezett a három jelöltre: a végül 44 százalékos támogatottsággal diadalmaskodó süllőre, a 38 százalékkal második helyen végzett csukára (Esox lucius) és a 18 százaléknyi szavazatot kapott német bucóra (Zingel streber).

Kiváló minőségű hússal bír

A Magyar Haltani Társaság elnöke Az év hala címet elnyert süllőről szólva kiemelte: nagyra növő, megnyúlt testű, őshonos ragadozó hal. Csúcsba nyíló szájában erős fogak ülnek, melyek közül kiemelkednek ebfogai. Oldalán elmosódó sötétebb sávok, néha foltok találhatók. Két hátúszóját, valamint farokúszóját fekete foltsorok díszítik.

Mostantól nagyobb figyelem övezi majd a süllőt; fotó: MTI/Komka Péter

A süllő Magyarországon elterjedt, nagyobb folyókban gyakori, kisebb folyókban azonban csak a bővebb vizű alsóbb szakaszokon lehet rá számítani. A víz oldott oxigéntartalmára érzékeny, ezért kerüli a duzzasztott, feliszapolódott folyószakaszokat, állóvizeink közül pedig inkább a jobb oxigénviszonyokkal rendelkező, nagyobb tavakban fordul elő. Táplálékának zömét elsősorban a küsz képezi. Húsa szálkamentes, kiváló minőségű, a halgasztronómia egyik kedvelt alapanyaga. A horgászok körében a legnemesebb ragadozóként ismert, a Magyarországon horoggal kifogott legnagyobb, 15,5 kilós példányt 2014-ben zsákmányolták.

A korábbi években a nyúldomolykó, a kősüllő, a széles kárász, a menyhal, a magyar bucó, a kecsege, a compó, a harcsa, a balin, tavaly pedig a vörösszárnyú keszeg érdemelte ki az év hala címet.

Forrás: MTI