lexus charging network
Ez lesz Európa legnagyobb nyilvános töltőállomás-hálózata

Folyamatosan nő Európában a hálózatról tölthető elektromos járművek aránya, ugyanakkor a nyilvános töltők használata sok tulajdonos számára fejfájást okoz. Eltérő fizetési szabványok, változó töltési teljesítmény és főleg hatalmas árkülönbségek bizonytalanítják el azokat, akik amúgy örömmel járnának emisszió- és zajmentesen. A Lexus tanult más gyártók hibájából, és első tisztán elektromos járművének, az UX 300e városi szabadidőjárműnek az európai bevezetésével egy időben az egész kontinenst lefedő töltőhálózatot – Lexus Charging Network – is átnyújt vásárlóinak.

Lexus töltőhálózat, egyérintéses szolgáltatás

A szolgáltatás keretében a márka ügyfelei egyérintéses hozzáférést nyernek Európa legnagyobb nyilvános töltőállomás-hálózatához. Bármerre járnak, a Lexus Link okostelefon-szolgáltatáson belül elérhető állomáskereső segítségével könnyen rátalálhatnak a legközelebbi töltőpontra. Itt nincs más dolguk, mint az alkalmazáson keresztül vagy egy RFID chipes ügyfélkártya segítségével azonosítják magukat, és már kezdhetik is a töltést. A felhasználónak nem kell minden egyes alkalommal fizetnie a Lexus Charging Network keretében felvett energiáért. És nem is kell több hálózattal szerződést kötnie. A szolgáltatás keretében országhatároktól függetlenül használhatják a Lexus töltőhálózat pontjait az elektromos UX tulajdonosai.

lexus töltőhálózat elektromos autó
A költségeket egyetlen, összesített számla ellenében lehet kiegyenlíteni a hónap végén

Az app segítségével a távolból ellenőrizhető, illetve vezérelhető a töltési folyamat vagy az utastér hűtése, fűtése; a felhasználó ellenőrizheti a jármű tartózkodási helyét, a telefonján kijelölt navigációs célpontot közvetlenül átküldheti az autóba, és természetesen szerviz- és karbantartási naplót, illetve emlékeztetőt is biztosít a szolgáltatás.

Hamarosan jön az elektromos Lexus

Az UX 300e európai bevezetése a tervek szerint több lépcsőben történik, a modell 2021 első és második negyedévében érkezik meg Európa nyugati felébe; Magyarországon jövő év második felétől rendelhető elő az autó, a hazai hivatalos forgalmazás indulása pedig 2021 utolsó negyedévében várható. A jármű 54,2 kWh kapacitású akkumulátora egy feltöltéssel 315 kilométert képes megtenni, 201 lóerős villanymotorja a modellcsalád legerősebb tagjává teszi. Az elektromos crossover 7,5 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra.

ux 300e lexus
Az UX 300e akkucsomagja akár 50 kW-tal tölthető (egyenáramú villámtöltőről), mely esetben a lemerült akku alig több mint 50 perc alatt 80 százalékra tölthető

Nemrég a KIA is bejelentette egy páneurópai töltőszolgáltatás elindítását: a KiaCharge-on keresztül a márka villanyautóit és hálózatról is tölthető (Plug-in) hibridjeit használók így egyszerűen, mindössze egyetlen kártya és egy app használatával elérhetik Európa legnagyobb töltőhálózatát.

Fotók: Lexus, Shutterstock