(Fotó: brgfx/Freepik)

Sokan kidobják az élelmiszereket, amint azok lejárnak, míg mások szívesen kísérleteznek a lejárt élelmiszerek fogyasztásával. Vajon kinek van igaza? Ebben a kérdésben segít válaszokat találni a Nébih legújabb útmutatója. Az például tudtad, hogy az élelmiszereken kétféle lejárati dátumjelöléssel találkozhatsz: minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel. Olvass tovább, és megtudhatod, mi a különbség a kettő között, és hogy az egyik lejárta, miért nem vonja maga után az adott étel kidobását. Ez is érdekelhet: 6 kezdő tipp, hogy a te otthonodban is kevesebb hulladék legyen

Minőségmegőrzési idő vs. fogyaszthatósági idő

A Nébih Maradék nélkül weboldala szerint a minőségmegőrzési idő lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy a terméket ki kell dobnunk, hiszen ez a típusú dátumjelölés a tartósabb (száraztészta, rizs vagy a konzervek stb.) termékeken szerepel. Lehet, hogy a minősége már nem olyan, mint egy frissebb terméké, de általában még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is fogyaszthatók ezek az élelmiszerek. Ha a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk, és a csomagolás bontatlan, sértetlen, akkor nyugodtan kísérletezzünk: a kibontott élelmiszert vegyük szemügyre, szagoljuk meg, kóstoljuk meg. Ha a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást, a lejárt minőségmegőrzési idejű terméket elfogyaszthatjuk.

A fogyaszthatósági idővel viszont jobb nem kísérletezni, mert ez a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázatokkal kell számolnunk. Ezeket inkább dobjuk ki, még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert.

minőségmegőrzési idő fogyaszthatóság
Az éppen lejárt élelmiszerek nem minden esetben kidobandók (Fotó: Nébih)

Magyarországon, évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek jelentős hányada – körülbelül harmada – a háztartásokban termelődik. A legfrissebb adatok alapján ez megközelítőleg 65 kg élelmiszerhulladékot jelent fejenként, éves szinten. Ez élelmiszervásárlásunk 10-11 százalékát teszi ki.

Az alábbi cikkek is érdekelhetnek:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •