Karácsonykor nagy hévvel sütöttük a diós és mákos bejgliket. Az ünnepek alatt aztán a rokonoktól, de talán még a szomszédtól is kaptunk ajándékba egy-egy darabot ebből az isteni édességből. Azonban, valljuk be, egy bizonyos mennyiség felett még a bejgliből ismegárt a sok. Ha neked is lapul a kamrádban néhány rúd, eszedbe ne jusson kidobni, ugyanis a maradék bejgli új életet kezdhet bejglifelfújtként. Mutatjuk, hogyan készítheted el.
Bejglifelfújt
Hozzávalók (4 személyre):
- 30 dkg maradék, szikkadt bejgli (diós)
- 4 db tojás
- 5 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tasak szárított citromhéj (vagy kb. fél biocitrom lereszelt héja)
- 5 dl tej
- vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
A bejglit először szeletekre, majd a szeleteket kockákra vágjuk. A tojásokat kikeverjük a kétféle cukorral és a citromhéjjal, majd hozzáöntjük a tejet.
Egy közepes méretű sütőtálat kivajazunk. Belefektetjük a bejglikockákat, majd meglocsoljuk a tejes keverékkel. 1 órát pihentetjük hűtőben, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük (ha nagyon pirulna a teteje, időközben letakarjuk alufóliával). A bejglifelfújt legfinomabb, ha langyosan, porcukorral meghintve (vagy vaníliasodóval, savanykásabb lekvárral) tálaljuk.
Az alábbi cikkek is érdekelhetnek, ne hagyd ki ezeket sem:
- Tippek és tanácsok a téli szünetre szülőknek: minőségi idő és élmények
- Karácsony plusz kilók nélkül? 5 tipp, hogy neked is sikerüljön
- Praktikus és Piros – Skoda Octavia Combi Selection 2.0 TDI DSG
Forrás: Ízes Élet