bejgli bejglifelfújt
(Fotó: Ízes Élet)

Karácsonykor nagy hévvel sütöttük a diós és mákos bejgliket. Az ünnepek alatt aztán a rokonoktól, de talán még a szomszédtól is kaptunk ajándékba egy-egy darabot ebből az isteni édességből. Azonban, valljuk be, egy bizonyos mennyiség felett még a bejgliből ismegárt a sok. Ha neked is lapul a kamrádban néhány rúd, eszedbe ne jusson kidobni, ugyanis a maradék bejgli új életet kezdhet bejglifelfújtként. Mutatjuk, hogyan készítheted el.

Bejglifelfújt

Hozzávalók (4 személyre): 

  • 30 dkg maradék, szikkadt bejgli (diós)
  • 4 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tasak szárított citromhéj (vagy kb. fél biocitrom lereszelt héja)
  • 5 dl tej
  • vaj a forma kikenéséhez

Elkészítés: 

A bejglit először szeletekre, majd a szeleteket kockákra vágjuk. A tojásokat kikeverjük a kétféle cukorral és a citromhéjjal, majd hozzáöntjük a tejet.

Egy közepes méretű sütőtálat kivajazunk. Belefektetjük a bejglikockákat, majd meglocsoljuk a tejes keverékkel. 1 órát pihentetjük hűtőben, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük (ha nagyon pirulna a teteje, időközben letakarjuk alufóliával). A bejglifelfújt legfinomabb, ha langyosan, porcukorral meghintve (vagy vaníliasodóval, savanykásabb lekvárral) tálaljuk.

Az alábbi cikkek is érdekelhetnek, ne hagyd ki ezeket sem:

Forrás: Ízes Élet