(Fotó: pressfoto/Freepik)

Lehet-e napok helyett néhány órán belül gyógyszert készíteni, vagy megállítható-e az áttétes daganatok kialakulása – ezekre a kérdésekre adnak választ a „L’Oréal – UNESCO A nőkért és a tudományért” idei díjazottainak kutatásai. Az orvostudományok és a vegyészet területén előremutató munkát végző két, kivételes tehetségű hazai kutatónőnek ítélte idén is az akadémikusokból álló zsűri a 4 000 000 Ft összdíjazású elismerést. Ez is érdekelhet: Skype-nagymama és Messenger-nagypapa: köztünk élnek és egyre többen vannak

L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért ösztöndíj győztesei Dr. Pataki Hajnalka és Dr. Wilhelm Imola

Dr. Pataki Hajnalka munkája a gyorsabb és hatékonyabb gyógyszergyártást segíti, ami különösen fontos lehet egy pandémia idején. Dr. Wilhelm Imola pedig azt kutatja, hogyan jutnak a rákos sejtek át az agy különösen szigorúan őrzött védelmi rendszerén, és milyen módon állíthatóak meg. A díjjal azt szeretnék elérni, hogy minél több tehetséges, sikeres nő legyen ismert és elismert, segítve ezzel is pályafutásukat, kutatásaikat. A díjat szakmai és személyes célokra egyaránt szabadon fel lehet használni.

A nőkért és a tudományért loeral unesco
A L’Oréal-UNESCO díjátadó 2021 képen balról jobbra: Prof. Dr. Réthelyi Miklós, Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke, Prof. Dr. Ádám Veronika, akadémikus, a zsűri elnöke, Dr. Ránky Katalin, a L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a tudományért program tiszteletbeli elnöke, Dr. Wilhelm Imola és Dr. Pataki Hajnalka 2021-es FWIS díjazottak, valamint Brigitte Streller, A L’Oréal Magyarország, Csehország, Szlovákia ügyvezető igazgatója (Fotó: PR)

Az elmúlt 19 évben 51 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, a vállalat eddig több mint 68 millió forintot osztott szét a magyar tudós nők között. Az alapítók törekvése a díj megalapításakor az volt, hogy a tudománnyal foglalkozó hölgyeket minél többen megismerjék – támogatva ezzel karrierjüket. A külföldön már több mint 20 éves hagyománnyal rendelkező program hazai változatára minden évben olyan tudós nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve kutatóintézetekben dolgoznak.

A „L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj” egyedülálló a hazai közéletben: csak nőknek szól, magyar kutatónőket támogat és az ország bármely pontjáról lehet pályázni rá. A díj kapcsán alakultak már kutatócsoportok, néhány díjazottnak lettek díjazott tanítványai és egy valódi női kutatói közösség alakult ki az országban. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •