kutya kanikulaban
Alapszabály, hogy kedvencünknek naponta többször friss ivóvizet biztosítsunk; fotó: Orpheus

Alapszabály, hogy ahogyan gyereket sem hagyunk az autóban egyedül, úgy az ebet se tesszük ki ennek, pláne a nagy melegben. Ilyenkor az autóban 5-10 perc alatt 60 fokra is felugorhat a levegő hőmérséklete, ami a bent tartózkodók számára végzetes lehet. A kutya kánikulában legalább olyan rosszul érzi magát, mint az ember, a meleg nyomán fellépő hőguta pedig őt is veszélyezteti. Az Orpheus Állatvédő Egyesület szerint a nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérsékletek idején a forró beton, a kiszáradt vizes tálka, a rövid lánc és árnyékmentes hely is elég ahhoz, hogy baj történjen.

Nem véletlenül keresi a hűvös padlót

Érdemes tudni, hogy a kutya kánikulában, a tűző napon önszántából soha nem mozogna. Ha mégis ezt kell tennie, azt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű ebek, mint a kisebb testű, világos színűek. A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő. Ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát.

kutya_kanikulaban_1
A kutya kánikulában ösztönszerűen kerüli a napot, a hűsölés ilyenkor neki is jólesik; fotó: Pixabay

Kutya kánikulában: 5 fontos tanács az állatvédőkőtől

 1. Házi kedvencünket ne hagyjuk egyedül autóban (még nyitott ablaknál se), hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet az egekbe szökhet. Ha csak tankolni álltunk meg, akkor se hagyjuk bent az autóban, főleg, mert Magyarországon rengeteg kutyabarát benzinkút található, ahol szeretettel látják az ebeket. És ha már autó: bár a melegtől függetlenül is, sok kutya kilógatja a pofiját az ablakon, ez borzasztóan veszélyes rájuk nézve, inkább húzzuk fel az ablakot.
 2. A nagy nyári hőségben se feledkezzünk el a játékról és a nagyobb sétákról, melyeket kora délelőttre és késő délutánra időzítsük. Ha módunkban áll, nedvesítsük be az állat bundáját, úsztassuk, és legfőképp ne kívánjunk tőle “csúcsteljesítményt”.
 3. A naptól felhevült aszfaltot is érdemes elkerülni, hiszen ott könnyen égési sérülés fenyegeti a sétáltatott kutya mancsát.
 4. Állatunk számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni. A nagy meleget egy hűvös helyen felállított kuckóban könnyebben átvészeli.  A lakásban a sötétítés, a ventilálás segítheti a meleg átvészelését.
 5. Kedvencünknek az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani. Tálkáját folyamatosan töltsük újra.
kutya_kanikulaban_kocsi
Soha ne hagyjuk az autóban, és bármennyire cuki látvány, ne engedjük, hogy a pofija kilógjon az ablakon!; fotó: Pixabay

Hőguta: ezekre a jelekre figyeljünk!

Ha megtörtént a baj, és látjuk, hogy a háziállat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta vagy napszúrás áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben. Ne feledjük: a háziállatokért mi, gazdák vagyunk felelősek! Egy kis odafigyeléssel elkerülhető lehet az állatok szenvedtetése és pozitív élményekkel élhető át a nyári forróság.

Arról pedig, hogy hogyan szállítsd az ebet biztonságosan és szabályosan az autóban, korábban már mi is írtunk.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •