kollégák munkahely hálózatelemzés
A munkatársak folyamatosan távolodnak egymástól az apró beszélgetések hiánya miatt; fotó: Freepik/wayhomestudio

A koronavírus-járvány hatalmas változásokat idézett elő nemcsak az emberek magánéletében, hanem a vállalkozások mindennapjaiban is. Nemes Zsuzsanna MBA közgazdász szerint a munkavállalók az elmúlt egy évben jelentősen eltávolodtak egymástól, ami hosszútávon a cégek hatékonyságát is visszavetheti. A szakértő szerint a vezetők hálózatelemzés segít pontosan látni, kik azok a kollégák, akikre csapaton belül véleményvezérként tekintenek, kik a legmotiváltabbak, kik a legelkötelezettebbek. Ezzel a módszerrel megelőzhető a munkatársak kiégése és jó alapra helyezhetők a fejlesztések.

Beszűkül a munkavállalók személyisége

Magyarországon a koronavírus márciusi megjelenése óta csak azok a cégek tudtak életképesek maradni, amelyek gyorsan és rugalmasan tudtak alkalmazkodni a szükséges változáshoz. Nemes Zsuzsanna MBA közgazdász azt mondja, tavasz óta jobbára online mennek az információk a cégeknél. Ugyan az utazással mindenki sok időt takarít meg, a hatékonyságot visszavetheti, ráadásul a kollégák folyamatosan távolodnak el egymástól a közös programok, az apró beszélgetések hiánya miatt.

stressz home office kiégés
A munkavállalók gyakran olyan feladatokat is ellátnak most, amelyek korábban nem rájuk voltak bízva; fotó: Freepik/wayhomestudio

„Ez a tendencia nem csak a home office-ban dolgozóknál figyelhető meg. A gyárakban, a kereskedelmi szektorban az tapasztalható, hogy beszűkül a munkavállalók személyisége. A járvány terjedésének megakadályozása miatt tartani kell egymástól a távolságot. Más időrendben dolgoznak az alkalmazottak, és más gondokkal kell mindenkinek megküzdeni a magánéletében is. Este nem járnak össze a kollégák, nem ülnek össze napközben sem kávézni” – magyarázta a coach. A munkavállalóknak sok esetben olyan feladatokat is el kell látniuk, amelyek egy évvel ezelőtt még nem rájuk voltak bízva – ennek ellenére az is tisztán látszik, hogy most kevesebben akarnak munkát váltani, fontos lett a stabilitás.

Hálózatelemzéssel a kiégés ellen

Nemes Zsuzsanna szerint a cég hatékonysága krízishelyzetben hálózatelemzés segítségével javítható. Ez egy digitális szervezetdiagnosztikai eszköz, amivel a legkülönbözőbb kérdésekre lehet választ kapni. „A hálózatelemzés segítségével a cégvezetők láthatják, kik azok a kollégák, akik leszakadóban vannak és kik azok, akik csapaton belül is jó szakértőnek tartanak. Kiderül, kik a vállalat kulcsfigurái, kik a véleményvezérek, a legmotiváltabbak, de azt is lehet szűrni, melyik kolléga túlterhelt. Ha ezt a vezetők időben észlelik, akkor a túlterhelés és a kiégés könnyen megelőzhető.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •