BMW magyarország
(Fotó: BMW)

Továbbra is a terv szerint halad a debreceni BMW-gyár építése. A cég nem tervezi a munkálatok beszüntetését, még annak ellenére sem, hogy a koronavírus rohamos terjedése miatt lényegében az összes európai és a hazai autóipari cégek sorra jelentik be a gyárak leállását. Sőt, az építkezés mellett, a munkaerő-toborzás is folyamatos.

Salgó András, a BMW Group Magyarország kommunikációért felelős vezetőjének elmondása szerint Debrecen városa jelenleg is dolgozik annak az ipari parknak a kialakításán, amely többek között a hazai BMW-gyárnak is otthont fog adni. Salgó András azt is kihangsúlyozta, hogy a gyárral kapcsolatos építkezés megkezdését jelenleg nem befolyásolja a kialakult helyzet.

A leendő BMW-gyár helyszínén az Észak-nyugati Gazdasági Övezetben már 2018 utolsó negyedévben elkezdték a tereprendezést és földmunkálatokat. Ezekkel 2020 éve elejére végeztek. Így ez év februárjában megkezdődhettek a cölöpözési és alapozási munkálatok is. Ezek alapján eddig a beruházás az eredeti terv szerint halad, amennyiben ez továbbra is így marad, úgy a gyár konkrét építése várhatóan 2020 tavaszán kezdődhet el.

bmw debrecen
Munkagépek dolgoznak a leendő BMW-gyár építési területén Debrecen közelében 2019. szeptember 23-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A cég hivatalos közleménye szerint a Hajdú-Bihar megye székhelye tökéletes választás a bajor prémiumgyártó számára. Debrecen elsősorban kiváló infrastruktúrája, logisztikai kapcsolatai és a beszállítói hálózatba való optimális integrálhatósága okán mutatkozott előnyösnek. Nem utolsósorban pedig a térség magasan képzett munkaerőpiaca is kulcsfontosságú tényező volt a lokációválasztásnál.

A koronavírus-járvány további terjedésének megakadályozása természetesen a BMW számára is kiemelt fontosságú, így például a jelenleg is tartó munkaerő-toborzás az Egyészségügyi Világszervezet (WHO) mindenkori higiéniai javaslatainak betartása mellett zajlik – erősítette meg a BMW Magyarország szóvivője.

Magyarországon hétfőtől a győri Audi-, az esztergomi Suzuki-, a szentgotthárdi Opel- és a kecskeméti Mercedes-gyár is felfüggeszti a termelést. A leállást eredetileg két hétre tervezték, azonban ez a koronavírus-helyezettől függően változhat.

Forrás: Népszava, MTI