autópálya-matrica autós utazás
A magyarországi díjfizetésre kötelezett utakat kizárólag előre megvásárolt e-matricával lehet használni; fotó: Freepik/azerbaijan_stockers

A koronavírus-járvány átalakította a vásárlási szokásokat: az első fél évben értékesített autópálya-matricák több mint felét nem a benzinkutakon, hanem elektronikus csatornákon vásárolták meg a járművezetők. Autópálya-matrica nélkül ne menjünk a pályán, mert borsos árat fizethetünk érte!

E-matrica: így vásárolj online

Az idén az első hat hónapban 25 százalékkal kevesebb autópálya-matrica fogyott a benzinkutakon. Az első fél évben értékesített 5,45 millió darab e-matricából tehát a töltőállomások részesedése az eladott darabszám alapján 50 százalék alá esett a járvány következtében. Az egyéb fizikai eladóhelyek – egyebek közt hipermarketek, utazási irodák, speditőrök – értékesítése is mérséklődött. Az összes autópálya-matrica fizikai eladóhely részesedése 74 százalékra, 4 millió darabra csökkent az előző évi 80 százalékról. A járványhelyzet az elektronikus – applikációs, SMS-es, webes – csatornákon értékesítő viszonteladókat kevésbé viselte meg, részesedésük az elmúlt években fokozatosan nőtt.

autópálya
Az autópálya egy külön terep, ahol számos szabályt be kell tartani (fotó: Pixabay)

Autópálya-kisokos az e-matricán túl

  • Ahogy az ismert, a magyarországi díjfizetésre kötelezett utakat kizárólag előre megvásárolt e-matricával lehet használni. Ha a gépjárműn az ellenőrzéskor nincs érvényes e-matrica, jogosulatlan úthasználat miatt a tulajdonosnak vagy üzembentartónak a gépjármű kategóriájának megfelelő pótdíjat kell fizetnie.
  • Van pár szabály, amelyet be kell tartani az utakon: bár sokan tudják, hogy a fordulás és tolatás a pályán tilos, még mindig vannak ilyen jellegű incidensek idehaza, pedig nagyon könnyen elkerülhetők.
  • Az autósok örök kérdésére pedig, hogy lehet-e autópályán jobbról előzni ebben a cikkben adtunk választ.
  • Az autópálya kétségtelenül a leggyorsabb útvonal – kivéve, ha nem lassítják látszólag indokolatlan dugók – , ám nem mindenki szeret pályán vezetni: százból húszan nem szívesen száguldoznak rajta. Az autópálya fóbia azonban legyőzhető, például érdemes vezetés közben nyugtató hatású zenéket, playlisteket hallgatni.

Forrás: MTI