környezettudatosság taxi
Egyre növekvő számú, elektromos Nissan flottájával a Főtaxi tovább menetel a zöld úton; fotó: Főtaxi Facebook
Gyorsaság, kényelem, költséghatékonyság és környezettudatosság. Egy a közelmúltban készült felmérés szerint ezen szempontok alapján dönt Budapest lakossága arról, hogy mindennapjai során milyen közlekedési eszközt választ. A környezettudatosság leginkább a fiatalabbak számára lényeges, de minden korosztálynak határozott elképzelése van arról, hogyan lehetne javítani a főváros levegőjének minőségén. A Főtaxi lépett: Zöld út programjuk a környezettudatosság mentén indult el.

E-autók és fák a taxitársaság zöld programjában

Budapest legrégebbi és legnagyobb taxitársasága a fenntarthatóság érdekében indította el programját. Ennek keretében tovább növeli elektromos autóiknak és töltőiknek a számát, és minden évben annyi fát ültet, ahány autója van a flottában. 2019-ben 30 elektromos autó vásárlásával, és egy kedvező bérleti rendszer kidolgozásával új korszakot nyitott a cég. A Budapest Airport taxis parkolójában már most is 5 elektromos töltőt telepítettek, ezek számát 2020-ra a duplájára emelik. A karbonsemleges autók mellett a flottában jelenleg is több mint 200 hibrid autó van. A társaság sofőrjeit tagdíjkedvezménnyel próbálják ösztönözni, hogy a jövőben elektromos, vagy hibrid autóra váltsanak, így minél előbb elérhessék, hogy az applikációban már zöld autókat is lehessen rendelni a környezettudatosság jegyében.
taxi tolto reptér
Két éve elektromos autók „tankolására” szolgáló villámtöltőt adott át a Budapest Airport és a Főtaxi; fotó: bud.hu

Sokan voksolnának az e-taxi mellett

A már említett felmérésből az is kiderül: taxirendelésnél például a megkérdezettek 73 százaléka élne a döntési lehetőséggel, hogy elektromos/hibrid vagy hagyományos autóval utazzon. Az emberek egyébként úgy látják, hogy egy közlekedési vállalat úgy tud tenni valamit a környezetszennyezés ellen, ha több elektromos járművet használ. Továbbá, ha járműveit hatékonyabban üzemelteti és tudatosan használja a különféle közlekedéstechnikai módszereket.

A TripAdvisor nemrég elkészítette az európai fővárosok taxiszolgáltatásainak ranglistáját. Mi is beszámoltunk róla, hogy Athén az első, Zágráb a második, Bern a harmadik, Budapest pedig a negyedik lett a listán.

Forrás: Turizmus.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •