skandináv filmfesztivál
A szomorúság háromszöge

Szeptember 1-7. között 9. alkalommal rendezik meg a Skandináv Filmfesztivált a budapesti Art+ Cinemában (1074 Budapest, Erzsébet krt. 39.). A fesztivál keretein belül egy héten át a legkiválóbb északi filmek kerülnek vászonra. A programot premier előtti vetítések, hazai forgalmazásba nem kerülő játék- és dokumentumfilmek színesítik.

Öt vidéki helyszín is szerepet kap

A budapesti helyszín mellett idén első alkalommal öt vidéki helyszínen is lesz Skandináv Filmfesztivál, egyedi programokkal és helyárakkal. A szombathelyi Agora Savaria Filmszínházban, és a szolnoki TISZApART moziban szeptember 1-7. között, a szegedi Belvárosi Moziban szeptember 1-7. és 10-14. között, a debreceni Apolló Moziban szeptember 5-7. között, a pécsi Apolló Moziban szeptember 5-8. között tekinthető meg a skandináv film színe-java.

skandináv filmfesztivál

Premier előtti vetítések

A programban öt fesztiváldíjas és fesztiválkedvenc skandináv alkotás premier előtt látható. Először a Skandináv Filmfesztiválon látható Magyarországon a cannes-i fesztivál Arany Pálma-díjas alkotása, Ruben Östlund A szomorúság háromszöge című svéd fekete komédiája. A Janne Teller nemzetközi bestselleréből készült, Semmi című dán tinidráma; az idei cannes-i Un Certain Regard versenyszekció egyik meglepetésfilmje, a Rosszul vagyok magamtól című norvég fekete komédia; és a legjobb kritikákat kapó Isten földje című izlandi történelmi dráma. Emellett az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Panoráma versenyszekciójában szereplő és ott az európai mozik hálózatának Europa Cinemas Label-díját elnyert izlandi tinédzserdráma, a Csodálatos teremtmények is az országos mozipremier előtt látható a fesztiválon. Valamennyi film az ősz és tél folyamán kerül országszerte a magyar mozikba.

A szomorúság háromszöge

skandináv filmfesztivál
Östlund: A szomorúság háromszöge

A 75. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában Ruben Östlund A szomorúság háromszöge című alkotása a zsűri egyhangú döntése alapján kapott Arany Pálmát. Östlund ezzel második Arany Pálma díját nyerte el, és több alkotóval együtt holtversenyben a legsikeresebb cannes-i díjazottá vált – három Arany Pálmát még senki nem nyert a fesztivál történetében. A társadalomkritikus svéd vígjáték, amelyben egy óceánjáró utasai és legénysége kerül erkölcsi és etikai megpróbáltatások sora elé, s feszegetik a társadalmi normák határait. A szenzációs filmben mások mellett az Oscar-jelölt világsztár, Woody Harrelson is fontos szerepet játszik. A szomorúság háromszöge a fesztivált követően várhatóan szeptember 22-én kerül a magyar mozikba – feliratos és szinkronizált változatban egyaránt.

A Semmi

skandináv filmfesztivál
A Semmi

A Semmi Janne Teller azonos című nemzetközi bestsellerének filmfeldolgozása. A dán regény hatalmas vitát váltott ki, előbb betiltották Dániában, majd egyenesen kötelező olvasmánnyá tették az iskolákban. Sokan a 21. századi A Legyek Urának tartják a művet, amely a mai fiatalok pszichéjébe enged betekintést, roppant fajsúlyos társadalmi kérdéseket és problémákat vet fel, s többek között azt a kérdést teszi fel, hogy mi az élet értelme. A Semmi október 20-án kerül országszerte a mozikban – szinkronizált és feliratos változatban egyaránt.

További skandináv izgalmak

A rangos cannes-i verenyszekcióban, az Un Certain Regard programban volt a világpremierje az Isten földje (Godland) című drámának, az izlandi Hlynur Pálmason történelmi filmjének. A 19. században egy dán pap izlandi templomépítésének történetét elmesélő történelmi alkotás nagyszerű kritikákat kapott, s várhatóan december 1-én kerül a magyar mozikba.

A Rosszul vagyok magamtól ugyanebben a versenyszekcióban szerepelt és egy olyan nőről szól, aki a figyelem középpontjában szeretne lenni, ezért betegségeket is képes magának előidézni, hogy a sajnálatot kiváltsa barátaiból. A Rosszul vagyok magamtól november 24-tól látható országszerte a mozikban.

További infók és bemutatók a következő oldalon!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2