autozas videken
Fotó: Cristopher Rusev/Unsplash

A koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében március 18-tól életbe lépett a kijárási korlátozás. Ennek értelmében Magyarországon legalább április 11-ig csak munkavégzés, illetve alapvető szükségletek kielégítése céljából hagyható el a lakó- és tartózkodási hely. A kormányrendelet továbbá huszonegy alapos indokot is megfogalmazott, amelyek elvégzése ez idő alatt is engedélyezett. Ezek alapján többek között továbbra is mehetünk benzinkútra, fodrászhoz, piacra, állatorvoshoz, valamint folytathatunk hitéleti tevekénységet is.

Az autós közlekedést nem részletezi a rendelet

A listában szereplő alapos indokként megnevezett tételek többsége nem szorul magyarázatra. De vajon mi a helyzet a listán szereplő egyéni szabadidős sporttevékenység és a szabadidős célú́ gyalogos közlekedésekkel? Főleg akkor, ha ezek lakóterületen kívül történnek, ahova autóval szeretnénk eljutni. A szabadidős tevekénységet vajon mennyiben limitálja a kijárási korlátozás, és továbbra is engedélyezett-e az autó használata a sportoláshoz és kikapcsolódáshoz?

kutya sétáltatás
Továbbra is mehetünk sétálni, sportolni, csak kerüljük a közösséget és tartsunk pár méter távolságot másoktól (Fotó: Kaboompics)

Tekintve, hogy a kormányrendelet nem tért ki részletesen a magánszemélyek autós közlekedésére, a Totalcar újságírója levélben kért állásfoglalást a fent említett kérdésekre az Országos Rendőr-főkapitányságtól.

A cikk a következő oldalon folytatódik.

1
2