sütemény díszítés mézeskalács
(Fotó: pvproductions/Freepik)

Karácsonykor talán még azok is szívesen nekiállnak süteményeket dekorálni, akiket egyébként rá sem lehet venni az év többi időszakában hasonló tevékenységre. A sütemény díszítés ráadásul szuper elfoglaltság is lehet a gyerekek számára, rendezzetek belőle egy kis játékos versenyt. Kié a legszebb mézeskalács, ki tud több sütit dekorálni adott idő alatt, kié a legrészletesebb, stb.? Cikkünkben megmutatjuk, mi az az öt eszköz, amire szükséged lesz a mutatós finomságok elkészítéséhez.

1. Habzsák – kivágott véggel

Praktikus egyszer használatos fajtát vásárolni, így ha végeztünk, az elmosására sem lesz gondunk. Kapható olyan, amelynek kivágott a vége, akkor válasszuk, ha a krémes vagy tejszínhabos díszítést valamilyen csőből szeretnénk kinyomni. A legtöbb habzsák csomaghoz néhány fejet is mellékelnek. A csillagcsővel nem lehet mellélőni, csodás csíkokat, rácsokat, rózsákat nyomhatunk belőle a süti tetejére. 

2. Habzsák – vágás nélkül

A mézeskalács dekorálás a lehető legapróbb fejű habzsákcsőre, vagy egy aprócska lyukra lesz szükség, ha ilyen részletes mintákat szeretnénk a sütikre nyomni (Fotó: senivpetro/Freepik)

Ez a zsáktípus abban az esetben a leghasznosabb, ha például mézeskalácsot szeretnénk írókázni. Ehhez ugyanis – a beletöltött krém, máz stb. sűrűségétől függően – ici-pici lyuk szükséges. Akkor lesz tökéletes a minta, ha a lyuk mérete is tökéletes: töltsük a krémet vagy mázat a habzsákba, majd először vágjunk le egy milliméternyit a végéből. Egy vágódeszkán nyomjunk „próbát”, ha kell, növeljük a lyuk méretét egy további nyisszantással. 

3. Sablonok szóráshoz

kávé sablon díszítés
Ne csak a kávén próbáljuk ki, a sütemény díszítés egyik legegyszerűbb módja is lehet a sablonos megoldás (Fotó: BestStuff)

Egyszerűbb mintákat akár mi is kivághatunk keményebb papírból, de a műanyagból vagy fémből készült verziókat meg is vásárolhatjuk számtalan jó kis motívummal. Egyszerűen helyezzük például a torta tetejére, szitából egyenletesen szórjuk meg porcukorral, fahéjas cukorral vagy kakaóporral, majd óvatosan távolítsuk el a sablont. 

4. Habkártya

A habkártya négy éle más és más mintázásra ad lehetőséget. Csak húzzuk végig a krémen, akár a torta oldalán vagy a tetején, és kész is a szabályos minta. A sima él segítségével a „göröngyös” krémet (de akár a bejgli tölteléket is könnyebben) eloszlathatjuk, elsimíthatjuk, illetve le is szedhetjük a felesleget.

5. Cukorgyöngy, szórócukor

sütemény díszítés szórócukor dekorcukor karácsony
A szóró- és dekorcukrokkal a legegyszerűbb sütiket is feldobhatjuk (Fotó: Pinterest)

Az igazán megúszós megoldás! Ám amennyire egyszerű használni, annyira mutatós lesz a végeredmény. Ma már számtalan formában és persze a szivárvány összes színében kapható, karácsonykor válasszunk aranyat, ezüstöt vagy fehéret, ha passzol, jöhet a piros és a zöld. Ne csak a színekkel játsszunk, hanem a méretekkel is: apró és egészen nagy méretekben egyaránt kaphatók a gyöngyök, azonos szín különböző méretekkel kombinálva különlegesen szép eredményt ad. 

Annak ellenére, hogy idén elmaradnak a karácsonyi vásárok, abban talán mindenki egyetért, hogy az adventi időszak nem múlhat el forralt bor nélkül. Ebben a cikkünkben leírtuk, hogyan készítheted el otthon ezt a mennyei forró téli italt. Ha pedig gyerekbarát lélekmelengetőt készítenél, itt megtalálod a tuti forró csoki receptünket.

Forrás: Ízes Élet

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •