Kezdőlap Style&Trend Gasztro Ittál már Nitro Lattét? Ha nem, akkor most itt az alkalom!

Ittál már Nitro Lattét? Ha nem, akkor most itt az alkalom!

Ez itt egy Nitro Latte és nem egy pohár sör

A kávé ízvilágát erősen befolyásolja, hogy hol termesztették a kávét. Hatással van rá a talaj ítpusa, a tengerszint feletti magasság (lehetőleg 1000 méter felett), és a klíma. Valószínűleg ezért van, hogy elsősorban Afrikában, Ázsiában, Közép- és Dél-Amerikában találhatók kávéültetvények. Ezeken a helyeken ugyanis adottak a  feltételek a növény megfelelő fejlődéséhez.

Így néznek ki a kávészemek hántolás előtt

Így van ez Salvadorban is, ebben az apró közép-amerikai országban, amely magaslati tájainak, mérsékelt éghajlatának, kristálytiszta vizeinek és vulkanikus talajának köszönhetően ad otthont a világ egyik legjobb kávéjának.

Salvadorban az arabica kávé több változatát is termelik. Az egyik a Sarchimor, ami kimondottan a magaslati tájakon érzi jól magát. Nedvesen hántolt (semi-washed) módon dolgozzák fel, vagyis a kávébabokat a szüret után 4-5 óráig félig kierjesztik, kétszer szárítják, és viszonylag hamar lehántolják a héját. Kifejezetten alkalmas sötét pörkölésű, olasz stílusú kávé készítésére. Selymes textúra jellemzi, kellemesen savas, ám mégsem lesz túl gyümölcsös.

A salvadori kávék igazi különlegességek

A Pacas-t Salvadorban fedezték fel először 1949-ben, mézes (honey meal) eljárással dolgozzák fel: a gyümölcshúst hagyják teljesen megérni a kávébabban, s csak ezután szárítják ki. A fajtának eredendően édeskés az ízvilága, és leginkább a világostól a közepesig terjedő pörkölés áll jól neki. Kiegyensúlyozott savasság, valamint egy egyedi szilvás zamat jellemzi.

A Pacamara egy hibrid arabica variáns, amelyet az 1950-es évek végén fejlesztettek ki két másik kávéfajtából. Leginkább világostól a közepesig terjedő pörköléssel készítik. Kóstolásakor tiszta, élénk savakat és sötét gyümölcsökre emlékeztető ízvilágot érezhetünk.

A Nitro kávét így csapolják

Ha kedvet kaptál a salvadori kávékhoz, akkor van egy jó hírünk. Budapesten ugyanis nemrég nyílt egy kávézó, ahol ezeket mind megkóstolhatod. A mi nagy kedvencünk a Nitro Coffe és tejes változata, a Nitro Latte lett, ami egy különleges, hideg kávé, és a sörös pohárhoz hasonló pohárban készítik el. Sőt, a kávét is egy sörcsaphoz hasonló készülékből csapolják. Kérj hozzá karamellás ízesítést is, így tuti garantált az ízélmény!

Café Marcello – 1023 Budapest, Frankel Leó út 12.