budapesti klasszikus film maraton bazilika
(Fotó: Nemzeti Filmintézet/Filmarchívum)

A Budapesti Klasszikus Film Maraton keretében négy estére újra ingyenes szabadtéri mozivá alakul a Szent István Bazilika előtti tér. A Nemzeti Filmintézet szeptember 21-26. között negyedik alkalommal rendezi meg Budapest legnagyobb nemzetközi filmfesztiválját. A Szent István téren, egyedülálló, 130 négyzetméteres óriásvásznon, sztárvendégek részvételével vetítik a frissen felújított magyar és külföldi klasszikusokat. Tipp: 10 színes debreceni program a kora őszi napokra

A szabadtéri vetítések mellett izgalmasnak ígérkezik a fesztivál ünnepélyes megnyitója szeptember 21-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A nyitófilm Az aranyember, Jókai Mór regényének első filmváltozata lesz digitálisan restaurált kópiáról. A filmet 1918-ban még Magyarországon, az a Korda Sándor rendezte, akit később Alexander Korda néven a brit filmipar alapítójaként tisztelnek világszerte. Az aranyemberhez Farkas Bence írt új zenét, amely a vetítés kíséreteként hangzik el a megnyitón.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton a városi egyik legnagyobb nemzetközi filmfesztiválja

Filmes időutazásra invitál a fesztivál, a különleges estén eddig sosem látott felvételeket láthat majd a közönség, amelyeket a Lumiere testvérek forgattak 125 évvel ezelőtt. Az igéző képsorokat Szabó Ádám csodálatos harmonikazenéje kíséri majd élőben. A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatóság által készített animációs rövidfilm is műsoron lesz, amely az első magyar film, A táncz (1901) keletkezését mutatja be.

A Maraton egyik legnépszerűbb eseményének ígérkezik Keleti Márton 1962-ben készült vígjátéka, az Esős vasárnap szeptember 26-i vetítése az Urániában. A sztárszereposztás és a lendületes történetvezetés igazán élvezetessé varázsolják az alkotást, amelyen nem fog az idő. A vetítést követő közönségtalálkozón részt vesznek a film főszereplői: Béres Ilona, Halász Judit, Tordai Teri, Bodrogi Gyula és Mécs Károly.

állatfarm
A Budapesten született Halász Jánost (John Halas) a filmtörténet a brit animáció atyjaként tartja számon. Szeptember 22-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható a világhírű George Orwell-adaptációja, az Állatfarm. Az est vendége lesz John Halas lánya, Vivien Halas rendező (Fotó: Nemzeti Filmintézet/Filmarchívum)

A 4. Budapesti Klasszikus Film Maraton vetítésein és szakmai előadásain több mint huszonöt nemzetközi szakember vesz részt a Müpa auditóriumában és a Francia Intézetben délelőttönként. Szó lesz filmmegőrzésről, filmtörténetről, restaurálásról, alternatív forgalmazási utakról a Covid alatt és után, a közönség újraépítéséről és a filmarchívumok kreatív feladatairól. Az előadók között lesz a Pathé Alapítvány vezérigazgatója, az olasz, a francia, a dán, a holland, a német, az osztrák, a portugál, a belga, a cseh, a lengyel és a szlovák filmarchívumok képviselői. Ezt se hagyd ki: A legjobb autós akciófilmek, ha már az összes Halálos iramban részt láttad

A Budapesti Klasszikus Film Maraton programját a következő oldalon találod.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2