1. Home office-ban kezdd korán a napot

Sokan mondjátok, hogy még tudok kettőt hármat nyomni a szundin, hiszen nem kell bemennem dolgozni és megspórolom az időt. Azonban sajnos ez idővel két dologhoz vezet. Eltűnik a rendszeresség az életedből és kapkodva az ágyból kikelve, a reggelid majszolva ülsz be a monitor elé. Mivel később kezdted a napod, tovább is maradsz fenn, és nem ritka, hogy átállsz egy olyan „éjszakai életre”, amibe te kényszeríted bele saját magad.

home office ebredes ora
Ha eddig is fix időpontban ébredtél, ne változtass ezen a szokásodon; fotó: Pexels/Acharaporn Kamornboonyarush

Javaslatom az lenne, hogy kelj időben! Add meg magadnak reggel azt a lehetőséget, hogy ráhangolódj a napra. Próbálj meg nem a telefonnal a kezedben kelni. Reggelizz meg, idd meg a kávéd és furcsa lehet, de a reggeli jóga vagy meditáció tud a leghasznosabb lenni a napi fókusz megteremtésében. Próbáld ki, hogy még munka előtt rendezed a gondolataid, kitűzöl napi célokat, és úgy vágsz bele a napba. Ellentétben azzal amikor tömegközlekedésen ingázol és az a célod, hogy beérj lehetőleg minél kevesebb interakcióval az úton, hisz’ ezeket mind elfelejted akkor… Szánd magadra ezt a 30-60 percet otthon, hidd el megéri.

2. Tégy úgy, mintha munkába mennél

Öltözz fel, használd azt a hónalj stiftet, puffanjon a parfüm is és vedd fel a szép pólód vagy inged (ez mondjuk talán túl sok), a mamusz és a pizsama nem a munkahely része. Ha így állsz hozzá nem változtatsz a bevált rutinokon, és a munkára tudat alatt is rá tudsz hangolódni.

3. Válassz egy fix munkaállomást az otthonodban

Legyen egy helyed, ahonnan dolgozol. Ne a kanapéban ülj vagy teraszon egy sör vagy bor mellett. Azért sem jó, ha ezekről a helyekről tartósan dolgozol, mert itt Te lazítani szoktál, és ha munkára is használod, akkor nem fogja tartósan megadni neked a kikapcsolódásra szánt hely érzését. A munka jut(hat) eszedbe a kanapén ülve is…

4. Home office-ban nehezítsd meg a közösségi média elérésedet

Nagyon csábító lehet, hogy ki, hol, mit csinál, és tudod korlátlanul nézni, de be tudja szippantani a Facebook, az Instagram vagy a YouTube a figyelmedet. Ha például Google Chrome, Mozilla vagy Opera böngészőt használsz, akkor csinálj magadnak egy munka profilt. Oda olyan könyvjelzőket (bookmark) ments el, amiket a munkához használsz. Social fiókokba ne is lépj be soha, így a kísértés is kisebb, sőt ha megpróbálnád, akkor kapsz egy figyelmeztetést saját magadtól, hogy: de hát ki vagyok lépve most nem ez a dolgom.

otthoni munkavégzés facebook
A közösségi médiának is legyen fix helye a napodban, ne szippantson be!; fotó: Pixabay/Simon

5. Akkor dolgozz, amikor a legproduktívabb vagy!

A legtöbb esetben el tudod a napod tolni és jobban beosztani, ha magad vagy. Az admin dolgokat és callokat próbáld meg abba a periódusba tenni, amikor nem épp a teljesítményed csúcsán vagy. Amikor igazán dübörög az elméd, akkor tudsz igazán alkotni és haladni. Jönnek az ötletek, ég a kezed alatt a munka, nem tud kizökkenteni semmi, fókuszban vagy, ne engedd el ezt az időszakot. Vannak a nappali és éjszakai emberek, a reggeli és a délutáni. Ismerd meg jobban magad és ennek megfelelően tervezz. Oda tegyél minden kreatív és gondolkodást igénylő feladatot, meglátod elszáll az idő és jó dolgokat fogsz csinálni hatékonyan.

A cikk a következő oldalon folytatódik.

1
2
3