Hogy vezeti a fejlesztéseket és hogyan az autóját a Hankook vezető anyagmérnöke, Jáksó Ági?

Rácalmáson található a világ egyik legkorszerűbb abroncsgyára, ahol éves szinten 19 millió gumiabroncsot állít elő a Hankook Tire Magyarország több mint 2700 munkatársa. A világszínvonalú európai üzem egyik mérnökét, Jáksó Ágnest kértük fel egy beszélgetésre, hogy meséljen munkájáról.

A megbeszélt időpontban elindul a videókonferencia, néhány pillanat múlva létrejön a kapcsolat és a képernyőn egy mosolygós, fiatal arc jelenik meg a Hankook rácalmási gyárának udvarán. Témába vág: Gyere, less be velünk a Hankook abroncsgyárba!

– Ne haragudj, változott a program, inkább kijöttem és kerestem egy csendesebb helyet. Hallasz? – kezdi Ági természetes, fiatalos lendülettel a beszélgetést.

– Igen, teljesen jól hallak, látlak és be kell valljam, nagyon nem így képzeltem el a Hankook, EU Development Support Team senior material engineerét. Nagyon fiatalnak tűnsz.

– Nem vagyok nagyon fiatal, 2011-ben államvizsgáztam gumiipari szakmérnökként és már 10 éve dolgozom a Hankooknál. Törzsgárdatag vagyok – mondja nevetve. – Az angolul bonyolultnak tűnő pozícióm is barátságosabban hangzik, ha azt mondjuk: senior anyagmérnök vagyok.

Jáksó Ágnes Hankook anyagmérnök

– Egyből a Hankookhoz jöttél friss diplomásként?

– Tulajdonképpen igen. Volt ugyan pár hónap az államvizsgám után, amit álláskereséssel töltöttem. Utólag látom, hogy ez mennyire jól jött, mert akkor volt időm az angoltudásom fejlesztésére, ami most nélkülözhetetlen a munkám során.

– Milyen belecsöppenni egy ilyen nemzetközi munkakörnyezetbe?

– Először nehéz volt, ahogy mindenkinek. Meg kell szokni, hogy „nem csak az anyanyelveden dolgozol”. Én például a német kutatóközpont alá tartozom, a főnököm német. Annak a sokszínű munkavállalói gárdának is rengeteg előnye van, akikkel itt a gyárban dolgozunk együtt. A sokféle ember, az eltérő kultúrák más nézőpontokat hoznak, más rálátást eredményeznek, ezekből pedig sokkal jobb, izgalmasabb dolgok születnek.

– Hogy kell elképzelni a munkádat? Egy laborban töltöd a napod?

– Nem, de jól gondolod, az anyagtudományhoz elsősorban laboratóriumokat kapcsolnak a fejükben az emberek. Nálam más a helyzet, én különböző új gumikeverékek bevezetésével foglalkozom.

– Ez mit jelent a gyakorlatban?

– Röviden arról van szó, hogy kapunk egy receptet a koreai fejlesztőközpontból, amiből jó minőségű és jól gyárható gumikeveréket kell előállítanunk egy megadott határidőre. Nagyon izgalmas és változatos munka az enyém, mivel a folyamat során szinte minden gyártással kapcsolatos munkafázissal kapcsolatba kerülök. Nem nagyon tudom már elképzelni, hogy valaha egy laborba „bezárva” dolgozzak.

– Ha jól értem, akkor több munkafázis szereplőjével is együtt dolgozol. Hogy fogadnak egy fiatal nőt a gyártásban dolgozó kollégáid?

– Jól, bár eleinte volt benne kihívás – nevet fel Ági. – A közös munka azonban olyan szoros munkakapcsolatot alakít ki, melyben egy ponton mindenki egyenrangú lesz, megszűnik a hierarchia. Teljesen mindegy, hogy valaki operátor, másvalaki pedig mérnök, csak a tudás és a befektetett munka számít, mert egymás nélkül, a másik tudása nélkül egyikünk sem tudna eredményesen dolgozni. Vitás kérdésekben persze nekem kell meghoznom a végső döntést, mivel a felelősséget is vállalom. Az elmúlt tíz évem azt igazolja, hogy működik ez a fajta szemlélet.

– Élmény hallgatni a lelkesedést, ahogy a munkádról beszélsz. Tudsz esetleg arról, milyen arányban dolgoznak a gumiiparban női mérnökök?

– Nem tudom erre a pontos választ, azt viszont igen, hogy amikor a Hankooknál kezdtem dolgozni, még kevesen voltunk nők, különösen a mérnökök között, de mostanra nagyjából kiegyenlített a nemek aránya.

– Egy dolgot hadd kérdezzek még! Egy mérnök, aki abroncsok fejlesztésével foglalkozik, máshogy vezet, mint a többi autós, mint mondjuk én?

– Azt hiszem, igen. Tudod, van az az ismert szabály, hogy 7 Celsius-fok alatt le kell cserélni a nyárigumikat. No, én arra, hogy beférjek időben a gumishoz, azt hiszem, kicsit jobban rástresszelek, mint mások, mivel pontosan tudom, hogy mi történik 7 Celsius-fok alatt a gumikkal. Milyen változások mennek végbe, miért fog máshogy reagálni az abroncsom. Ugyanígy vagyok esős, csúszós úton is. Tulajdonképpen nem csak nagyon szeretem a munkámat, de még meg is véd a Hankooknál szerzett tudásom. Ez is érdekelhet: 5 tipp, hogy mindig időben cseréltesd az autód abroncsait

Szerző: Bolla Rita

Támogatott tartalom

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •