közúti műszaki ellenőrzés gumicsere
(Fotó: Freepik)

Az elmúlt napokban páros lábbal rúgta ránk az ajtót a tavasz, ami az autótulajdonosoknak ismét a gumicserét jelenti. Nem csoda, hiszen az évszaknak megfelelő abroncsok jelentősen jobb tapadást biztosítanak, ám még mindig sokakban vannak kérdések a szezonális gumicserével vagy akár a négyévszakos abroncsokkal kapcsolatban. Éppen ezért szakértőkhöz fordultunk, hogy megtudjuk tőlük a legfontosabbakat a téli-nyári gumicsere kapcsán – cikkünk elkészítésében a Hankook és egy független gumiszerviz szakértői segítettek.

1. Ilyenkor kell cserélni az abroncsokat!

Nyári gumira évszakváltáskor, a melegebb hónapok kezdetével van szükség, de természetesen sokkal jobb, ha az időjárást és a fizikai körülményeket figyeljük, mint szigorúan csak a naptárat. A nyári abroncsok 7 Celsius-fok felett nyújtanak biztosabb tapadást a téli gumiknál, és bár nyilván nem lehet előre megjósolni, mikortól várhatunk pontosan ilyen időjárást, a hazai viszonyok alapján a gumicsere ideje általában valahol március vége és április vége között jön el. Ha gyakran jársz külföldre autóval, akkor érdemes ellenőrizni, hogy az adott országban van-e törvényben meghatározott időpont, ami után nyári gumikkal kell közlekedni az utakon. Ez is érdekelhet: Gyere, less be velünk a Hankook abroncsgyárba!

abroncsgyár hankook 4
Fotó: Hankook

2. Ha ennél kisebb a profilmélység, inkább vegyél újat!

A törvény a gumikon lévő csatornák minimális mélységét 1,6 mm-ben határozza meg, vagyis ez alatt már nem csak opció a csere: ha a gumik ennyire elhasználódtak, az autóval nem közlekedhetsz.

„Ugyanakkor minden autósnak tudnia kell, hogy a profilmélység csökkenésével folyamatosan nő a vízen felúszás (aquaplaning) veszélye. Így a kopás előrehaladtával egyre óvatosabban kell vezetnünk vizes úton – mondta el lapunknak Tomin István, a Hankook Tire műszaki vevőszolgálatának vezetője. – Ha valóban biztonságosan szeretnénk vezetni, akkor érdemes a minimum 3 mm-es mélységhez ragaszkodni, és az ennél alacsonyabb csatornamélységnél már egy új készletet beszerezni. Fontos számolni az általános anyagfáradással, öregedéssel is: új abroncsot maximum hat éves koráig javasolt felszerelni. A használatban lévő abroncsokat pedig – a maradvány profilmélységtől függetlenül – le kell cserélni, ha az abroncs elérte a tíz éves kort. Az abroncs korának meghatározásában segít az oldalfalon lévő, úgynevezett DOT szám, melynek első két számjegye a gyártási hetet, a második kettő pedig a gyártási évet jelöli.”

Tippjeink a következő oldalon folytatódnak.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2