A jó meleg nyári hetekben simán megengedhetjük magunknak, hogy mindig legyen a mélyhűtőben egy nagy adag házi fagylalt. Gyümölcsös, vaníliás, csokis? Fagyi, jégkrém vagy parfé? Mindre van legalább egy jó receptünk!
Ha pedig a Balaton környékén jársz, feltétlenül kóstold meg az idei év Balaton fagyija címet elnyerő Levendulás kajszibarack elnevezésű fagylaltot a balatonfüredi Bagaméri fagylaltozóban.
1. Házi csokis jégkrém
Hozzávalók 4 db-hoz
- 3 db banán
- 2 db érett avokádó
- 30 g holland kakaópor
- 50 g eritrit
- 2 dl kókusztejszín
Elkészítés
Minden hozzávalót összekeverünk egy aprítógépben, majd egészen krémesre turmixoljuk, amíg már nem maradnak látható banán- vagy avokádó darabok.
Az elkészült „csokikrémet” egyenletesen eloszlatjuk 4 jégkrémformába, majd beleszúrjuk a pálcikákat. Legalább 4-5 órán keresztül fagyasztóban hűtjük.
Fogyasztás előtt a formákat meleg víz alá tartjuk, így könnyen elválik a műanyagtól a jégkrém.
A következő oldalakon további házi fagylalt és jégkrém receptek várnak.
2. Narancsos mézparfé kekszmorzsával
Hozzávalók 4-6 adaghoz
- 3,5 dl tejszín
- 15 dkg méz
- 4 tojás sárgája
- 2 narancs reszelt héja
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
- Tetejére:
- 2 érett datolyaszilva
- 5 dkg jófajta keksz
- 5 dkg pirított mandula
Elkészítés
A tejszínt kemény habbá verjük, és felhasználásig a hűtőbe tesszük. A mézet turmixoljuk a fűszerekkel. Egy lábasban ujjnyi vizet forralunk. Egy tálban elektromos kézi keverővel összekeverjük a tojások sárgáját és a fűszeres mézet. A tálat a vízgőz fölé tesszük, úgy, hogy az alja semmiképpen ne érjen a vízhez. Elektromos kézi keverővel addig keverjük, amíg kissé be nem besűrűsödik, és a háromszorosára nem nő, (felhabosodik, mint egy borsodó, vagy sabayon). Szobahőmérsékletűre visszahűtjük, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, és óvatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal. Folpackkal bélelt tálkákba, vagy egy nagyobb őzgerinc formába töltjük, majd legalább 4 órára a mélyhűtőbe tesszük, míg meg nem fagy. Tálaláskor a tetejére datolyaszilva (vagy más gyümölcs) kockákat, összetört kekszet és pirított mandulát szórunk.
A következő oldalakon további házi fagylalt és jégkrém receptek várnak.
3. Joghurtos áfonyás jégkrém recept
Hozzávalók
- 25 dkg (nem görög!) joghurt
- 1 banán, vagy 2 ek. méz
- 15 dkg áfonya
Elkészítés
A banánt törd ketté, a joghurtból tegyél félre 4 evőkanálnyit. Ha mézet használsz, akkor 1 evőkanál mézzel, vagy a fél banánnal turmixold össze a joghurt nagyobb részét, majd öntsd egy nagyobb tálba és tedd félre. Ugyanabban a turmixban a maradék banánt vagy mézet, az áfonyát, és a 4 ek. joghurtot is turmixold simára. Öntsd az édes joghurthoz, és keverd márványosra, azaz ne keverd össze teljesen, úgy lesz igazán szép. Óvatosan öntsd jégkrém formákba, és tedd a mélyhűtőbe legalább 4 órára, de ha lehet, inkább egy éjszakára.
4. Joghurtos-gyümölcsös parfé
Hozzávalók 8-10 szelethez
- 3 db tojássárgája
- 12 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 40 dkg natúr görög joghurt
- 2 dl 30%-os habtejszín
- 10-15 dkg bogyós gyümölcs (áfonya, ribizli)
Elkészítés
A tojásokat vízgőz fölé tesszük egy üstbe vagy lábasba. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, kevergetve kissé besűrítjük. Levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni.
A tojásos keverékhez hozzáadjuk a joghurtot, majd beleforgatjuk a hideg, habbá vert tejszínt. (Ha édesebben szeretitek a fagyikat, a tejszín hozzáadása előtt porcukorral még nyugodtan lehet a masszán édesíteni.)
Egy közepes méretű téglalap alakú formát kibélelünk folpakkal. A gyümölcsöket megmossuk, a ribizlit leszemezzük. Szórunk a gyümölcsszemekből a forma aljára, erre kanalazunk a masszából, majd megint gyümölcsök és massza következik (így egyenletesen jut majd a ribizliből és az áfonyából mindenhova). Fagyasztóba tesszük egy éjszakára vagy minimum 4-6 órára.
Tálaláskor a forma alját rövid időre forró víz alá tartjuk vagy forró vízbe mártjuk, majd óvatosan kifordítjuk a tálalótálra. Hagyjuk kb. 10 percet pihenni, utána szépen szeletelhető.
A következő oldalakon további házi fagylalt és jégkrém receptek várnak.
5. Sült sárgabarackos fagyi
Hozzávalók 4 nagyobb adaghoz
- 10-12 szem sárgabarack
- pár csipet (nád)cukor
- 2 banán
- 15 dkg mascarpone
- 15 dkg görög joghurt
- 1 tasak vaníliás cukor
- porcukor ízlés szerint
Elkészítés
A barackokat megmossuk, kimagozzuk, majd belső felükkel felfelé egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk. Mindegyik tetejére szórunk 1-1 csipet nádcukrot, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben puhára (de nem pépesre) sütjük a gyümölcsöket. Hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk a héjukat.
A banánt és a barackot pürésítjük. A mascarponét kikeverjük a görög joghurttal, a vaníliás cukorral, valamint a banán- és barackpürével. Ízlés szerint még édesíthetjük kevés cukor hozzáadásával. A masszát ezután betehetjük fagylaltgépbe, de ennek hiányában lapos tálba öntve, fagyasztóba téve, majd óránként átkeverve (összesen 4-5 alkalommal) is krémesre fagy.
Forrás: Ízes Élet