Kezdőlap Style&Trend Gasztro Itt a nyár, fagyizzunk! 5 egyszerűen elkészíthető házi fagylalt és jégkrém

Itt a nyár, fagyizzunk! 5 egyszerűen elkészíthető házi fagylalt és jégkrém

A jó meleg nyári hetekben simán megengedhetjük magunknak, hogy mindig legyen a mélyhűtőben egy nagy adag házi fagylalt. Gyümölcsös, vaníliás, csokis? Fagyi, jégkrém vagy parfé? Mindre van legalább egy jó receptünk!

Ha pedig a Balaton környékén jársz, feltétlenül kóstold meg az idei év Balaton fagyija címet elnyerő Levendulás kajszibarack elnevezésű fagylaltot a balatonfüredi Bagaméri fagylaltozóban.

1. Házi csokis jégkrém

(Fotó: Ízes Élet)

Hozzávalók 4 db-hoz

  • 3 db banán
  • 2 db érett avokádó
  • 30 g holland kakaópor
  • 50 g eritrit
  • 2 dl kókusztejszín

Elkészítés

Minden hozzávalót összekeverünk egy aprítógépben, majd egészen krémesre turmixoljuk, amíg már nem maradnak látható banán- vagy avokádó darabok.

Az elkészült „csokikrémet” egyenletesen eloszlatjuk 4 jégkrémformába, majd beleszúrjuk a pálcikákat. Legalább 4-5 órán keresztül fagyasztóban hűtjük.

Fogyasztás előtt a formákat meleg víz alá tartjuk, így könnyen elválik a műanyagtól a jégkrém.

A következő oldalakon további házi fagylalt és jégkrém receptek várnak.

2. Narancsos mézparfé kekszmorzsával

(Fotó: Ízes Élet)

Hozzávalók 4-6 adaghoz

  • 3,5 dl tejszín
  • 15 dkg méz
  • 4 tojás sárgája
  • 2 narancs reszelt héja
  • 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • Tetejére:
  • 2 érett datolyaszilva
  • 5 dkg jófajta keksz
  • 5 dkg pirított mandula

Elkészítés

A tejszínt kemény habbá verjük, és felhasználásig a hűtőbe tesszük. A mézet turmixoljuk a fűszerekkel. Egy lábasban ujjnyi vizet forralunk. Egy tálban elektromos kézi keverővel összekeverjük a tojások sárgáját és a fűszeres mézet. A tálat a vízgőz fölé tesszük, úgy, hogy az alja semmiképpen ne érjen a vízhez. Elektromos kézi keverővel addig keverjük, amíg kissé be nem besűrűsödik, és a háromszorosára nem nő, (felhabosodik, mint egy borsodó, vagy sabayon). Szobahőmérsékletűre visszahűtjük, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat, és óvatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal. Folpackkal bélelt tálkákba, vagy egy nagyobb őzgerinc formába töltjük, majd legalább 4 órára a mélyhűtőbe tesszük, míg meg nem fagy. Tálaláskor a tetejére datolyaszilva (vagy más gyümölcs) kockákat, összetört kekszet és pirított mandulát szórunk.

A következő oldalakon további házi fagylalt és jégkrém receptek várnak.

3. Joghurtos áfonyás jégkrém recept

(Fotó: Ízes Élet)

Hozzávalók

  • 25 dkg (nem görög!) joghurt
  • 1 banán, vagy 2 ek. méz
  • 15 dkg áfonya

Elkészítés

A banánt törd ketté, a joghurtból tegyél félre 4 evőkanálnyit. Ha mézet használsz, akkor 1 evőkanál mézzel, vagy a fél banánnal turmixold össze a joghurt nagyobb részét, majd öntsd egy nagyobb tálba és tedd félre. Ugyanabban a turmixban a maradék banánt vagy mézet, az áfonyát, és a 4 ek. joghurtot is turmixold simára. Öntsd az édes joghurthoz, és keverd márványosra, azaz ne keverd össze teljesen, úgy lesz igazán szép. Óvatosan öntsd jégkrém formákba, és tedd a mélyhűtőbe legalább 4 órára, de ha lehet, inkább egy éjszakára.

4. Joghurtos-gyümölcsös parfé

(Fotó: Ízes Élet)

Hozzávalók 8-10 szelethez

  • 3 db tojássárgája
  • 12 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 40 dkg natúr görög joghurt
  • 2 dl 30%-os habtejszín
  • 10-15 dkg bogyós gyümölcs (áfonya, ribizli)

Elkészítés

A tojásokat vízgőz fölé tesszük egy üstbe vagy lábasba. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, kevergetve kissé besűrítjük. Levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni.

A tojásos keverékhez hozzáadjuk a joghurtot, majd beleforgatjuk a hideg, habbá vert tejszínt. (Ha édesebben szeretitek a fagyikat, a tejszín hozzáadása előtt porcukorral még nyugodtan lehet a masszán édesíteni.)

Egy közepes méretű téglalap alakú formát kibélelünk folpakkal. A gyümölcsöket megmossuk, a ribizlit leszemezzük. Szórunk a gyümölcsszemekből a forma aljára, erre kanalazunk a masszából, majd megint gyümölcsök és massza következik (így egyenletesen jut majd a ribizliből és az áfonyából mindenhova). Fagyasztóba tesszük egy éjszakára vagy minimum 4-6 órára.

Tálaláskor a forma alját rövid időre forró víz alá tartjuk vagy forró vízbe mártjuk, majd óvatosan kifordítjuk a tálalótálra. Hagyjuk kb. 10 percet pihenni, utána szépen szeletelhető.

A következő oldalakon további házi fagylalt és jégkrém receptek várnak.

5. Sült sárgabarackos fagyi

(Fotó: Ízes Élet)

Hozzávalók 4 nagyobb adaghoz

  • 10-12 szem sárgabarack
  • pár csipet (nád)cukor
  • 2 banán
  • 15 dkg mascarpone
  • 15 dkg görög joghurt
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • porcukor ízlés szerint

Elkészítés

A barackokat megmossuk, kimagozzuk, majd belső felükkel felfelé egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk. Mindegyik tetejére szórunk 1-1 csipet nádcukrot, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben puhára (de nem pépesre) sütjük a gyümölcsöket. Hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk a héjukat. 

A banánt és a barackot pürésítjük. A mascarponét kikeverjük a görög joghurttal, a vaníliás cukorral, valamint a banán- és barackpürével. Ízlés szerint még édesíthetjük kevés cukor hozzáadásával. A masszát ezután betehetjük fagylaltgépbe, de ennek hiányában lapos tálba öntve, fagyasztóba téve, majd óránként átkeverve (összesen 4-5 alkalommal) is krémesre fagy. 

Forrás: Ízes Élet