Magyarországon is egyre többen kóstolják a gyümölcsös, lendületes és friss italt, amelyben a hozzáadott szén-dioxid fokozza az illat- és zamatanyagok harmóniáját. Te is szereted a gyöngyözőbort? Íme, pár érdekesség, ha a különleges nedű kedvelőinek táborát erősíted.
Gyöngyöző, habzó vagy pezsgő?
Sokan nem tudják elkülöníteni őket, pedig a magyar bortörvény alapján az határozza meg, hogy melyik kategóriába kerüljön az ital, hogy mekkora nyomást fejtenek ki a buborékok a palackban. 3 bar alatt gyöngyözőbor, 3-5 bar között habzóbor, 5 felett pedig pezsgő.
Elegánsabb pezsgés jellemzi
A gyöngyözőborban apróbb buborékok vannak, mint a habzóborban és a pezsgőben, ez eredményezi az előkelőbb, finomabb pezsgést. A buborékok keletkezhetnek természetes úton, de készülhetnek szén-dioxid hozzáadásával is, nálunk inkább ez utóbbi jellemző.
Borospohárból ajánlott fogyasztani
Bár a pezsgőt minden esetben pezsgőspohárban, a habzó- és gyöngyözőborokat borospohárban ajánlott fogyasztani. A legjobb, ha hosszúkás, szája felé szűkülő poharat választunk, így még intenzívebben érezzük a bor illatát. Ha fokozni szeretnénk az élményt, érdemes megpörgetnünk a gyöngyözőbort a pohárban, a mozgatás hatására ugyanis felszabadulnak az illatanyagok.
Étkezés előtt, hűtve az igazi
Egy szárazabb gyöngyözőbor kiválóan funkcionál aperitifként, de a könnyebb halak és húsok mellé is remekül passzol, például az olasz prosciutto vagy a spanyol tapas mellé. Az édesebb változatok tökéletesen kombinálhatók desszertekkel. Fontos odafigyelni a megfelelő fogyasztási hőmérsékletre is: a szőlő íze és a kellemes buborékok akkor jönnek át a legjobban, ha behűtés után fogyasztjuk az italt.