PET palack, mint autóalkatrész? Igen!

PET palack autoalkatresz
A műanyag flakonból lökhárító is készülhet (Fotó: 360nobs.com)

Percenként egy millió műanyag palackos terméket vásárolunk világszerte. Az egyik legnagyobb autógyártó ezek újrahasznosításával is csökkentené ökológiai lábnyomát. A feldolgozott hulladékból autóalkatrész készül. Nem kell félni, ez nem megy a minőség rovására!

Tökéletes autóalkatrész lesz a használt műanyagból

A Ford évente 1,2 milliárd palackot épít be járműveibe. A márka szakértője elmondta, hogy az újrafeldolgozott műanyag könnyű súlya miatt tökéletes autóalkatrész alapanyag. A súlycsökkenés pedig a járművek aerodinamikáját is javítja. A 2020-ban piacra kerülő megújult Ford Kugában például elősegíti a hatékonyabb üzemanyag-felhasználást és csökkenti a menetzajt.

Ford Kuga 2020
Az új Ford Kugába is jutott bőven a régi üdítős flakonokból

A Ford háza táján nem újdonság a hulladékfelhasználás: lökhárítókhoz, utastéri kárpitokhoz, fűtő/légkondicionáló burkolatokhoz, akkumulátortálcához, szigeteléshez is alkalmaznak újrahasznosított anyagokat, akárcsak más gyártók.

Az autóalkatrészekhez először a palackokat apró darabokra zúzzák, majd műanyagszálak készítéséhez használt rostokká alakítják. Végül a szálakból anyaglapok lesznek, a Ford pedig ezeket a lapokat használja járművei alvázfedeleihez.  A feldolgozott műanyagból a személyautók, SUV-ok alsó pajzsai és egyes teherautók kerékpántjai készülnek. Egy jármű pedig átlagosan 250 kidobott PET palacktól menti meg a környezetet.

Recycling Plastic Bottles into Ford Vehicle Parts

How are we reducing the number of plastic bottles that end up in landfills, waterways and oceans? By recycling them into our vehicles.

Help others help the planet. Share your recycling tips in the comments below. ♻️

Közzétette: Ford Motor Company – 2019. június 3., hétfő

Az újrahasznosítás bevett dolog az autóiparban

Az újrahasznosított műanyag autóipari felhasználásának – technológiai és gazdasági előnye mellett – a legnagyobb pozitívuma egyértelműen a környezetvédelem. A legtöbb autógyártó évek óta használ újrahasznosított anyagokat járműveiben. Globálisan a műanyag újrafelhasználás körülbelül 9%-át teszi ki a járműipar.

1950-es években a becslések szerint 9,1 milliárd tonna műanyag készült, és a világ műanyag hulladékának 91%-át nem hasznosították újra. Mivel biológiailag nem bomlik le, ez a hatalmas mennyiség még mindig a Földön van. Az összes műanyagfajta újrahasznosítható, a szelektív hulladékgyűjtésnek tehát igenis tétje van!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •