egészséges fogak
(Fotó: drobotdean/freepik)

Fogaink állapota sokat elárulhat arról, hogy miket szoktunk enni, és sajnos bőven akadnak olyan élelmiszerek, amelyek különösen károsak. Ártó hatásuk jele lehet a fogakat elszínező lepedékképződés vagy fogínybetegség. Tehát nemcsak rendszeres és alapos fogmosással, illetve fogselyem használatával gondoskodhatunk fogaink egészségéről, hanem étrendünk helyes megválasztásával is. Jöjjenek most azok az ételek, amelyek az egészséges fogak fő ellenségei lehetnek!

Pattogatott kukorica

A pattogatott kukoricánál a leggyakoribb problémát pont a nem kipattogott kukoricaszemek jelentik. Ha erősen rájuk harapunk, könnyen lepattanhat a fogunk egy darabja. A héjdarabok pedig a fogak közé szorulva fogínybetegségeket idézhetnek elő.

popcorn egészséges fogak
(Fotó: Freepik)

Szárított gyümölcsök

Bár más mérce szerint rendkívül egészségesek a szárított gyümölcsök, a fogakra nézve sajnos katasztrofálisak lehetnek. Nemcsak rendkívül magas koncentrált cukortartalmuk miatt, hanem azért is, mert ragacsos állaguknak köszönhetően könnyen beragadnak az őrlőfogak közé. Ez idővel fogszuvasodáshoz vezethet.

Energiaitalok

Sokan, sok helyen leírták már, hogy mennyire egészségtelenek az energiaitalok, és ezen a listán sem ok nélkül szerepelnek. A legtöbbnek nagyon magas a cukortartalma, valamint rendkívül savasak is, így erősen károsítják a fogzománcot.

A következő oldalon még több ételt mutatunk, amelyek az egészséges fogak ellenségei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2