Nincs farsangi időszak farsangi fánk nélkül. Ha a koronavírus miatt az idei karneválszezon el is marad, a szezon kedvenc finomsága nem maradhat el. A hétvége pedig tökéletes alkalom, hogy otthoni fánkpartit tartsatok.
Receptválogatásunkban hoztunk nektek egy klasszikus donutot, azaz amerikai fánkot, amelyet nem más, mint Homer Simpson ihletett. Egy különleges spanyol fánkot, a churrost és természetesen az elmaradhatatlan csokiszószt. Végezetül pedig a csörögefánk egy egészségesebb változatát is megtaláljátok. Ha érdekel, hogy milyen finomságokkal ünneplik a karneválszezont a világ különböző pontjain, kattints ide.
1. Homer Simpson kedvence: az igazi amerikai fánk
Hozzávalók (16 darabhoz):
- 50 dkg liszt
- 1 csomag instant élesztő
- 5 dkg vaj
- 2 tojás
- 8 dkg cukor
- 1 csipet só
- kb. 2,5 dl langyos tej
- 4 dl olaj a sütéshez
A díszítéshez:
- porcukor
- víz
- ételfesték
- színes tortadara
Elkészítés:
1. A lisztben elkeverjük az instant élesztőt, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk az elhabart tojásokat, a cukrot és a sót, apránként beleadagoljuk a tejet. A tej mennyisége függ a tojások méretétől, elképzelhető, hogy kicsivel kevesebbre vagy többre lesz szükség. Közepesen lágy, rugalmas tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen 1 órát pihentetjük-kelesztjük.
2. A kelesztési idő leteltével a tésztagombócot lisztezett felületen finoman átgyúrjuk és 1,5 cm vékonyra nyújtjuk. Nagyobb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tésztakorongok közepét kisebb kiszúróval kilyukasztjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, és ezzel is hasonlóképp járunk el.
3. A kiszaggatott fánkokat letakarjuk, és további 30-40 percet kelesztjük. Ezt követően közepesen forró olajban aranybarnára sütjük, és papírtörlőre szedjük hűlni.
4. A cukormázhoz a porcukrot sűrűn folyó állagúra keverjük víz hozzáadagolásával, és beszínezzük pár csepp ételfestékkel. A kihűlt fánkok tetejére kenjük vagy csorgatjuk, tetejüket tortadarával díszítjük.
A következő oldalon egy különleges farsangi fánk recept vár.
2. Szuperkönnyű, extrán ropogós fánk: ez a spanyol churros csokiszósszal!
Hozzávalók (4 személyre):
- 2 dl víz
- 10 dkg vaj
- 20 dkg liszt
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 1 biocitrom lereszelt héja (elhagyható)
- 2 tojás
- 4 dl olaj a sütéshez
- kristálycukor a szóráshoz
A csokiszószhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 0,5 dl zsíros habtejszín
- 2 nagy csipet őrölt fahéj
- 1 púpozott teáskanál étkezési keményítő
Elkészítés:
1. A vizet egy lábasba öntjük, beledobjuk a vajat, és kevergetve addig főzzük, amíg egynemű folyadékot kapunk.
2. A lisztben elkeverjük a cukrot és a sót, majd folyamatos keverés mellett a vajas elegyhez adjuk a citromhéjjal együtt. Addig keverjük, amíg az edény falától elváló, összeálló tésztagombócot kapunk. Félretesszük hűlni.
3. A tésztába belekeverjük az elhabart tojásokat, robotgéppel a legegyszerűbb alaposan kikeverni. Ezt követően a tésztát csillagcsővel (szélesebbet használjunk, ennek hiányában a sima csövet javasoljuk inkább) ellátott habzsákba töltjük.
4. Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, és tetszőleges hosszúságú darabokat nyomunk bele a tésztából (a végeket a legegyszerűbb késsel vagy konyhai ollóval levágni). Aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük, és azonnal megszórjuk egy kevés kristálycukorral.
5. A csokiszószhoz vízgőz felett összemelegítjük az étcsokit a tejszínnel. Amikor egyneművé válik, beleszórjuk a fahéjat, és hozzákeverjük a kevés hideg vízben simára kevert keményítőt. Kevergetve besűrítjük. A kész churros mellé tálaljuk.
A következő oldalon egy diétás farsangi fánk recept következik.
3. A diétabarát farsangi fánk: csörögefánk zablisztből
Hozzávalók:
- 2 db tojás
- 0,5 dl tej
- 3 dkg eritrit
- 15 dkg zabliszt
- 20 dkg kókuszolaj
- porrá őrölt eritrit
- cukormentes baracklekvár
Elkészítés:
A tojásokat összekeverjük a tejjel és az eritrittel, majd beleszitáljuk a zablisztet is. Kb. 5 percig gyúrjuk a tésztát. Ha túl ragacsos lenne, adunk még hozzá lisztet. Ezután fél óráig pihentetjük a tésztát.
Ha letelt a fél óra, liszttel megszórt nyújtódeszkán vékonyra (kb. 5 mm) nyújtjuk a tésztát. Derelyevágó vagy kés segítségével rombusz alakú darabokat vágunk, amelyeknek a közepét 2 cm hosszan bevágjuk. Az itt keletkezett lyukon pedig átdugjuk a rombusz egyik végét, majd óvatosan kihúzzuk hátul.
A kókuszolajt felforrósítjuk és pár perc alatt aranybarnára sütjük benne a csörögék mindkét oldalát.
Porrá őrölt eritrittel megszórva, cukormentes baracklekvárral tálaljuk.
Plusz tipp: a farsangi fánkok mellé tökéletesen passzol a Hungaria Rosé Extra Dry magyar pezsgő, amely aranyérmes lett a neves francia pezsgőversenyen és a nemzetközi TOP 10-es listára is felkerült.
Forrás: Ízes Élet