Sárgabarackos-fahéjas pite, a kötelező nyári desszert

Hati receptajánlónkban egy isteni barackos pite kerül a terítékre, ami még egy kis fűszeres fahéjjal bolondítottunk meg. Ha van olyan sütemény, amiért érdemes bekapcsolni még nyáron is a sütőt, akkor ez az.

Hozzávalók (6 nagyobb szelethez)

  • 3 tojás
  • 15 dkg kristálycukor + 3 evőkanál
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 4 evőkanál semleges ízű olaj (pl. napraforgóolaj)
  • 1 pohár (17,5 dkg-os kiszerelés) kefir
  • 30 dkg liszt
  • fél tasak sütőpor
  • 1 csipet só
  • 25 dkg érett, de nem puha sárgabarack
  • 1 púpozott teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés

barackos pite
Barackos pite egy kis fahéjjal (Fotó: Ízes Élet)

A tojásokat habosra keverjük a 15 dkg cukorral és a vaníliás cukorral, ezután hozzáadjuk az olajat és a kefirt. A lisztet kikeverjük a sütőporral és a sóval, részleteiben a tojásos keverékhez forgatjuk. A masszát közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.

A barackokat megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, a barackfeleket 2-3 cikkre vágjuk. Vágott oldalukkal felfelé kirakjuk a gyümölccsel a tészta tetejét. A maradék cukrot összekeverjük a fahéjjal, és a barackos rétegre szórjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (magasságtól függően kb. 35-40 perc), a sütési idő második felében letakarhatjuk alufóliával. A tepsiben hagyjuk kihűlni, ezt követően szeleteljük fel.

Korábbi receptajánlóinkban felelevenítettük a grillezés alapszabályait, és megmutattuk, mi mindent szúrhatsz nyársra. Ha pedig kikészítenek a meleg nyári napok, akkor feltétlenül készítsd el ezeket a gyors és jeges édességeket vagy a legjobb házi jeges teákat.

Forrás: Ízes Élet