Most csütörtökön lett 15 éves az első YouTube-videó. Jawed Karim, a YouTube társalapítója, egészen pontosan 2005. április 23-án töltötte fel azt a 18 másodperces videót, ami mára már az internetes történelem egyik fontos részét képezi.

Én az állatkertben: az első YouTube-videó 2005-ből

Az Én az állatkertben című klip nem árul zsákbamacskát, pont olyan, amilyennek elképzeljük. A fiatal Karim látható rajta, ahogy egy állatkerti kirándulás alkalmával rácsodálkozik az elefántok hosszú ormányára. A mai napig ez Karim YouTube-csatornájának egyetlen feltöltése, azonban népszerűségén ez mit sem csorbít, hiszen a 15 év alatt már több, mint 90 milliószor nézték meg ezt az alig 20 másodperces kincset. Ez persze közelében sincs a legnézettebb YouTube-videótól, ami nem más, mint Louis Fonsi Despacito című dalának videóklipje. A 2017-es év slágerét eddig több mint 6,7 milliárdszor tekintették meg.

Egy amerikai botrány ihlette

Maga az oldal 2005. február 14-én indult útjára. A YouTube-ot Janet Jackson és Justin Timberlake 2004-es botrányos Super Bowl félidei koncertjének egy bizonyos jelenetének köszönhetjük. Az alapítók elmondásai szerint ilyen és hasonló eseményről szinte lehetetlen volt videót találni az interneten, ezért létrehoztak egy platformot, amire bárki feltölthet videókat.

Az elmúlt másfél évtizedben a legnépszerűbb videómegosztó oldal átélt néhány jobb és rosszabb időszakot. Sokan támadják amiatt, hogy szinte megállíthatatlanul terjed rajta a gyűlöletbeszéd, a rasszizmus és a fake news. Népszerűsége ettől függetlenül vitathatatlan, hiszen az elmúlt 15 évben a YouTube az első számú ingyenes szórakozási lehetőség az interneten. Az egyik legismertebb Youtuberről, Jeffree Starról és az ő autó gyűjteményéről nálunk is olvashattatok már.

Ma már szinte elképzelhetetlen lenne az élet YouTube nélkül, olyannyira az életünk részéve vált, hogy az oldalra látogatók egy nap átlagosan egymilliárd órányi tartalmat néznek meg rajta.

Forrás: CNN