műanyaghulladek
Fontos lenne, hogy az egyszer használatos zacskókat, ételes dobozokat és műanyag palackokat környezetbarát, újrahasznosítható darabokra cseréljük; fotó: Pixabay/annca

Ahogy a megnövekedett műanyaghasználat világszerte több és több problémát okoz, úgy válnak egyre keresettebbé a környezetbarát alternatívák. Ez a tendencia azonban még nem változtatott azon a kutatási eredményen, miszerint a globális szemét 20%-át csak a műanyagból készült csomagolóanyagok teszik ki. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége legújabb “Éljen a kevesebb műanyag!” kampányához több mint harminc kiskereskedelmi egység csatlakozott.

“Éljen a kevesebb műanyag”: plakátokon a váltás fontossága

A magyarországi számok arról tanúskodnak, hogy a háztartásokban már egy hétvégi bevásárlást követően is számottevő mennyiségű, nem lebomló szennyezőanyagot halmozunk fel. Ez pedig a tengerekben és óceánokban úszkál majd tovább… Az eddigi számok csökkentése végett nagyon fontos lenne, hogy az egyszer használatos zacskókat, ételes dobozokat és műanyag palackokat környezetbarát, újrahasznosítható darabokra (LDP) cseréljük. Azt is fontos felmérnünk egy-egy vásárlás előtt, hogy valóban szükségünk van-e egy adott termékre. Csak akkor pakoljuk a kosarunkba, ha a válasz egyértelműen igen.

gyerekek muanyag palackokkal
A gyerekek fogékonyak az új dolgokra: nekik játékos formában is átadhatjuk a zöld tudnivalólat; fotó: Rawpixel

A változáshoz szükséges motivációk egyike a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének mostani “Éljen a kevesebb műanyag” kampánya is. Lengyel mintára összesen harminc magyar helyszínen ösztönzi majd a vásárlókat, hogy váltsanak műanyagmentes, környezettudatos eszközökre és egyúttal szemléletre is. A helyszínek: Mammut, Arena Mall, Shopmark, Pólus Center, Campona, Europeum, Max City, ÁRKÁD Budapest, ÁRKÁD Pécs, ÁRKÁD Győr, Lurdy Ház, Fórum Debrecen, valamint 18 Auchan Korzó. A kampányban Lengyelország, Románia, Csehország, Magyarország vesz részt. Hamarosan csatlakozik Litvánia is.

Ha pedig számodra az is fontos, hogy ne csak a műanyagot, hanem a hulladék mennyiségét is csökkentsd a háztartásodban, olvasd el hat tippünket, amelyet kezdőként is kipróbálhatsz!

Forrás: Médiapiac

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •